İlhan Gökalp Durmuş

İlhan Gökalp Durmuş

Mail: [email protected]

Bir Sonraki Kar Yağışına Hazırlanın ! Yoksa yine Çile Bülbülüm Çile!

Bir Sonraki Kar Yağışına Hazırlanın ! Yoksa yine Çile Bülbülüm Çile!

Dün sabah saatlerinden başlayan akşam üstü yoğunlaşan kar yağışıyla bütün şehir olarak hatta Kahramanmaraş ve çevre iller olarak büyük bir sınav verdik. Genel izlenimim belediyelerimizin A-B-C...Z planlarının olmayışı doğanın ansızın yapmış olduğu süpriz hediyeyi bir anda çilekeş bir hale getirdi.

 

Herkes bir paye alsın kendine ! Basın olarak bizde !

 

- Basın olarak uyarı yayınları yaptık ama keşke biraz daha fazla yapsaydık +1 fazla tedbir alınmasına vesile olabilirdik.
- Vatandaş olarak zaten tedbir alma konusunda vurdumduymaz bir toplum olduğumuz için araçların çoğu tedbirsizdi ve bu tedbirsizlik araçlarında bütün tedbirleri alan kişilerin saatlerce yollarda çile çekmesine sebep oldu.

- Çile demişken yetkililere gelelim neden okullar tatil edilmez. Haberini yayınladığımız okul servis şoförü Ali abimizin bir serzenişi vardı. Diyordu ki ;

 

Trafikteki insanların çoğu çocuğunu almaya koşan insanlardan oluşuyordu. Yetkili makamlar büyüklerimiz bir gün önceden okulu kapatsalardı sorunun boyutu bu seviyede olmaz idi. Ali abiyi yıllardır tanırım yüreğinde merhamet olan koca yürekli bir abidir. Arabası karlı yolda gidemeyince öğrencilerini yaya olarak evlerine teslim etti.

 

- Dün şehirde tamamen kaos hakimdi. Narlı’daki boru hattı patlaması Gaziantep Kahramanmaraş yolu kapanması insanların saatlerce yolda kalması iş çıkışında yaşanan olumsuzluklar hepsi peşpeşe geldi.

 

Lakin Meteoroloji yetkilileri günler öncesinden uyarmasına rağmen demek ki şehrimizi yönetenlerin dikkate almamış olsa gerek peş peşe sorunlar ortaya çıktı.

 

KAHRAMAN ŞEHRİN İNSANI BUNU HAKETMEDİ

 

Dün normalde bende aracımı çıkartmayacaktım lakin işlerimden dolayı çıkarttım. Baktım kar yağışı artıyor en iyisi otoparkta kalsın yürüyerek giderim dedim. Yani aracımı yeterli görmediğim için otoparktan çıkarmadım.

 

Hazırlandım iş hanı kapısından çıktım bir de ne göreyim her yer bembeyaz kaldırımlar yollar üstelik Kahramanmaraş’ın kalbi çarşı merkezi normal rutin sakin sakin eve gidecekken işimin verdiği içgüdüyle direk telefona sarıldım ve görüntüler almaya başladım. Görüntüleri kaldırımdan da değil tam yolun kenarından aldım hatta bir iki araç bana doğru kayarak geldiğinde park halindeki araçların arasında kalmamak için cambazlık yapıp kaçtığımda oldu. Güzergah trabzon caddesi sonra sarayaltı caddesi epeyce bir sıkıntılı bir yürüyüş macerasından sonra evime ulaştım.
Velhasıl kelam saatlerdir telefonuma gelen mesajlar aramaların ardından canlı canlı yaşadım sıkıntıyı olmadı böyle.

 

 

GÜN HARARETLİ ŞEKİLDE SON BULDU

 

 

Kahramanmaraş’ta sıkıntı büyüktü hem yoğun kar yağışı hem de Narlı’daki boru hattındaki patlama olumsuz haberlerin ardı arkası kesilmiyordu. Çok şükür ki bugün itibariyle bir çok olumsuzluk giderildi.Emeği Geçenlerin emeklerine sağlık.

 

İLÇELERDE DURUM NE !

 

 

Öğleden sonra bütün ilçelerimizden bilgi topladım. İki şeyi çok merak ettim en azından ana arterler açık mı ? Elektrik sorunu ya da başka bir sorun var mı ? Bu soruların cevabını hem belediyelerden hem de diğer kaynaklarımdan aldım.

 

Kuzey ilçelerimiz KENDİNDEN EMİN VE ANTREMANLI

 

Göksun - Afşin - Elbistan - Nurhak - Ekinözü

 

Kuzey ilçelerimizin çoğunda ana arterler açıktı. En büyük sıkıntı şehir merkezinde de hissedilen fırtına/tipi etkisi oralarda çok fazlaydı. Kar temizliği yapılan yerler yeniden doluyordu. Bazı kırsallarda elektrik sorunu mevcuttu.

Genel hatlarıyla belediyelerimiz ve yetkililerimiz şehir merkezine göre biraz daha antremanlı çıktı bu konuda.

Ekinözü’nde çalışmalar biraz ağırdan ilerlemiş ama yine de çalışmalar ana arteleri açmaya yetmiş.
Elbistan’da ve Afşin’de belediye başkanları da dahil olmak üzere ekipler sürekli olarak sahadalar imiş.

Göksun’da ise bildiğiniz üzere en çok kar yağışı alan ilçemiz olma özelliğinden kaynaklı fırtına bazlı bazı sorunlar olduğu ifade edildi ama kar ile mücadele de en antremanlı ilçemiz olduğundan sorunlar çözülüyordur diye düşünüyorum.

Nurhak Belediye Başkanımız bütün detaylarıyla çalışmaları anlattı diğer kaynaklarımdan aldığım bilgiler de başkanı verdiği bilgileri tasdikledi. Sistemli bir çalışma yapılmış orada.

 

 

Andırın

 

Kar yağışında antremanlı olan bir diğer ilçemiz Ana Arterleri açık ara yollarda bazı sıkıntılar vardı. Kırsalda sorunlar kronik bildiğimiz gibi oldukça yoğun bir kar yağışı olmuş o bölgeye çözülecektir yakında. Belediye hizmetleri olarak ilk etapta yetersizdi denilse de gün ışıdıktan sonra çalışmaların etkisini gösterdiğini ifade edildi.

 

Pazarcık

 

En yoğun ilçemizdi dün hem yoğun kar yağışı hem de Narlı’daki petrol boru hattı patlaması ile kaosun ortasındaki ilçe oldu. Edindiğim bilgilere göre belediye elindeki imkanlar ile önceliği ana artelere vermiş fırtına şehir merkezi ve diğer ilçeler kadar hissedilmemiş o bölgede en azından benim aradığım saate kadar. Çalışmalar diğer ilçelere göre biraz daha yavaş olsa da fırtınanın olmaması sayesinden temizlenen yerler yeniden kar ile dolmaması çalışmaları bir nebze rahatlatmış.Bilindiği üzere Pazarcık ilçemiz doğuya giden şehirler arası yol üzerine kurulu önceliğin ana arterler olması isabet olmuş.

 

 

 

 

 

Türkoğlu

 

Belediye Başkanı Osman Okumuş ilçesini metropol yapma konusunda gerçekten kararlı ilçe nerdeyse 70 santimetre merkezinde bir metre kadar da kırsalda kar yağışı almış. E bir de şehirler arası yolun kenarında olunca direk yaşanan sorunlarla temas halinde olan ilçede belediye ekipleri hemen hızlıca Nurdağı’na kadar yolda kalanlara kumanya ikramında bulunmuşlar. Bir çobanın hayvanlarını daha sağlıklı bir ortama almışlar. Kar temizleme çalışmalarında bazı kırsal mahalleler dışında rutin devamlılığı sağlanmış. Yalnız onlarca sera ciddi zarar görmüş fırtınadan göz gözü göremez hale gelmiş bir ara. Genel hatlarıyla en ciddiyetle planlı çalışma yapan ilçe olarak göze çarpıyor.

 

 

BİR KAÇ GÜNE KAR YAĞIŞI YİNE GELİYOR ! AMAN DİKKAT !

 

 

Meteoroloji sitesinden baktım.

Onlarca haber kanalında uyarılar geldi.

Şimdiden söylüyorum sevgili yetkililer LÜTFEN planlamanızı çeşitlendirin. Tecrübesiz değilsiniz artık evet kabul yıllardır böyle bir kar yağışı şehrimizde görülmedi. Doğanın bize armağanını çileye dönüştürmeyin.

 

SÜRÜCÜLERE !

 

Lütfen araçlarınızın tedbiri eksik ise yola çıkmayın. Farkındayım ekonomik koşullar belki de eksikleri gidermeye yetersiz kalıyor lakin ne canınızı ne de malınızı riske etmeyin. Almadığınız tedbir yüzünden pişmanlık yaşayabileceğiniz olaylar yaşamayın.

 

BÜTÜN ŞEHRİMİN GÜZEL İNSANLARINA

 

Sokaktaki canlıları kediyi köpeği kuşu unutmayalım lütfen
Yüreğinize selam ederim.

 

GÜZEL HAREKETLER

 

Mado Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur kar yağışının ilk saatlerinde vatandaşlara dondurma dağıtımı ikram etti.

Kahramanmaraş’ımızın gurur kaynağı Remzi Usta yolda kalan vatandaşlara paça ikramında bulundu.

 

Ali Ayhan Benli kendisine emanet edilen öğrencilerini , çocuklarını yaya olarak evlerine bıraktı.

Esnaf Ali Koca Şekerdere yolundan yoğun kar yağışında yürüyen insanlara sıcak çay ikram etti.

 

Enfes Premium Üniversite yolunda yolda kalanlara sıcak içecekler ikram etti.

 

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğümüz gece boyunca sıkıntılı bölgelerde vatandaşların emniyetini sağlamak adına bazı sokaklara dubalarla uyarırıken bazı noktalarda da vatandaşları sık sık uyararak yardımcı oldu.

 

Adem Mağralı kuşlar için sokaklardaki boş alanlara , arsalara  buğday saçtı

 

Bunlar benim bildiklerim duyduklarım. Kim ki dün  yaşanan sıkıntılarda birbirine yardımcı olmuşsa herkesin yüreğine selam ederim.

 

Önce İnsan

Önce Saygı ile...

İlhan Gökalp Durmuş

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar