Evde Mum Yapımı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Evde Mum Yapımı
Abone ol
Eskiden sadece aydınlatma amacı ile kullanılan mumlar günümüzde dekorasyon ve ev içerisinde iyi enerji sağlamak gibi amaçlarla da sıkça kullanılır hale geldi. Farklı aromalara sahip kokulu mumlar ile ev içerisinde sıcaklık ve konfor yaratabileceğin gibi yanmadıkları zamanda da dekorasyonun için önemli parçalar olarak kullanabilirsin.

 

Eskiden sadece aydınlatma amacı ile kullanılan mumlar günümüzde dekorasyon ve ev içerisinde iyi enerji sağlamak gibi amaçlarla da sıkça kullanılır hale geldi. Farklı aromalara sahip kokulu mumlar ile ev içerisinde sıcaklık ve konfor yaratabileceğin gibi yanmadıkları zamanda da dekorasyonun için önemli parçalar olarak kullanabilirsin. Ancak mumların da bir ömrü olduğunu düşünürsek sürekli yenilemen gereken bu dekorasyon parçaları ekonomik olarak pek de cep dostu sayılmayabilir. Bunun için kendi çözümünü üretmek istersen edineceğin birkaç malzeme ile düşük maliyetle, kolayca kendi mumlarını yapabilir, hatta dilersen sevdiklerine hediye edebilirsin. O zaman haydi kokulu mum yapımına başlayalım.

İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Kendi mumlarını yapmanın bir başka faydası, nasıl bir ürüne sahip olduğunu bilmendir. Kokuya karşı duyarlıysan, dışarıda bırakabilirsin. Evindeki havayı olabildiğince temiz tutmaktan endişe ediyorsan, soya mumu kullanmayı seçebilirsin. Birçok farklı mum türü olmasına rağmen, hepsinin üç ana bileşeni vardır: balmumu, fitil ve bir kap.

  • Balmumu

  • Fitil

  • Kavanoz ya da dekoratif bir kap

  • Parfüm ve renk (isteğe bağlı)

  • Balmumu eritmek için tencere

Ne Tür Bir Balmumu Kullanmak İstediğine Karar Ver

Aralarından seçim yapabileceğin birkaç farklı balmumu çeşidi vardır.
Parafin mumu, mum yapımı için geleneksel balmumudur ve hala en popüler olandır. Yeni başlayanlar için iyidir çünkü hızlı erir, ucuzdur, kolayca renklendirilir ve kokuludur. Bununla birlikte, bu mum eritildiğinde yayılan kimyasalların bazı insanlar için tahriş edici olabileceğine dikkat edilmelidir.
Soya mumu, soya fasulyesinden yapıldığı, oldukça kolay temizlendiği ve kullanımı kolay olduğu için giderek daha popüler hale geliyor. Aynı zamanda çevre dostudur. Soya mumunun, diğer mumların çoğundan daha yavaş yandığı bilinmektedir. Balmumu tamamen doğaldır ve hava temizleme özelliğine sahiptir; ancak kokusu ve rengi o kadar iyi tutmaz. Uçucu yağlar genellikle balmumu ile çalışır, ancak balmumunun kendi hoş kokusu olduğunu unutmayın. Yanmış veya yarı kullanılmış ve bükülmüş eski mumları da kullanabilirsin. Eski mumları kullanmak, balmumunu geri dönüştürmek için harika bir yoldur. Tıpkı diğer balmumunu erittiğin gibi eritebilirsin.

Başlamadan Önce

Mumlarını yapmaya başlamadan önce, yaparken ve kullanırken güvenlik önlemlerini göz ardı etmemen gerektiğini unutma. Başlamaya hazır olduğunda, mumu nerede yapmaya karar verdiysen o alanı hazırlamalısın. Gazete veya örtü ile yüzeyi korumak adına kapatabilirsin. Yapmak istediğin mum tipine uygun bir balmumu ve seçtiğin balmumuna uygun bir fitile sahip olman gerekir. Bazı fitillerin bazı balmumu türlerini eritecek kadar ısıya sahip olmadığını unutmamalısın. Ardından, balmumunu eritmek gerekecek. Balmumunu dökmeden önce fitili uygun kaba yerleştirmelisin. Fitili sabitlemek adına kabın dibine bir miktar erimiş mum dökebilirsin. Daha önce kullanılmış olan boş bir mum kabını tercih edebilir veya kendi bulduğun, aldığın dekoratif bir kabı kullanabilirsin.

Yapılacak İlk İş: Mum Kaplarını Seçmek

Mum kapları konusunda yaratıcı olabilirsiniz. Mason kavanozları, teneke, daha önce satın aldığın ve kullandığın mumların kapları ve hatta küçük bir seramik saksı bile kullanabilirsin. Antika mağazalar cam eşyaları bulmak için harika yerler olabilir. Çay bardakları ve küçük kaseler de işe yarar. Seçtiğin kaplar ısıya dayanıklı olduğu sürece, özgür seçimler yapabilirsin. Çoğu cam ve seramik kaplar ısıya dayanıklıdır, bu yüzden başlamak için harika tercih olabilirler.

Ne Kadar Balmumuna İhtiyacın Var?

Kullanılacak balmumu miktarını belirlemek için kapların hacmini bilmen gerekir. Herhangi bir kabı suyla doldurarak ölçüm yapabilirsin. Bu adımı atlamak ve sadece tahmin etmek cazip gelebilir, ancak herhangi bir balmumunu boşa harcamadığından emin olmanın en kolay yolu önceden ölçüm yapmaktır.

Fitil Boyutu Seçimi

Kullanılacak en iyi fitil boyutu, balmumu markası, kap büyüklüğü ve kullanılan koku miktarı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Birçok fitil üreticisi, başlamak için iyi bir boyut belirlemene yardımcı olacak çevrimiçi grafikler sunar. Bitmiş mumunu test ettiğinde, seçimin çok büyükse (söndürülmesi zor isli bir fitil) veya çok küçükse (mumun kenarlarını eritmeyen erimiş bir havuz) bir sonraki seçimini ona göre yapabilirsin.

Adım 1: Balmumunu Eritin

Büyük bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurun ve set üstü ocakta kaynamaya bırakın. Bir eritme kabı veya sürahi kullanıyorsanız, doğrudan suya indirin; ısıya dayanıklı bir kap kullanıyorsanız, çikolatayı eritiyormuş gibi tencerenin üstüne yerleştirin. Balmumunun erimesine izin verin, arada karıştırın. Bu işlemin başlaması birkaç dakika alabilir, o nedenle sabırlı olmalısınız. Balmumu tamamen eridiğinde, görünümü zeytinyağına benzeyecektir. Esans eklemeden veya mumları dökmeden önce balmumunun bir miktar soğumasını bekleyin.

Adım 2: Mum Kaplarını Hazırlayın

Mumun soğumasını beklerken mum kaplarını hazırlayın. Her bir kabın temiz ve kuru olduğundan emin olun. Mum yapım malzemeleri içinde saydığımız fitil ve kavanoza geldi sıra. Fitili kavanoza sabitlemelisiniz. Bazı fitillerin alt kısımları yapışkanlı olur, ancak sizin fitiliniz yapışkanlı değilse, erittiğiniz mumdan bir kaç damla kabın dibine dökerek fitili üzerine yerleştirebilir ve kuruyup sabitlenmesini bekleyebilirsiniz. Son olarak fitil boyunu kavanoz boyundan uzun ayarlamanız gerektiğini unutmayın.

Adım 3: Renk ve Kokuyu Ayarlayın

Sonraki adımda, benmari usulü erittiğimiz parafin ya da balmumunun içine mum yandıkça odamıza yaymasını istediğimiz kokuyu veya gıda boyasını ekleyeceğiz. Dilediğin, hoş kokulu bitkisel yağ çeşitlerinden 4-5 damla kadar erimiş balmumuna ekleyebilirsin. Ardından, dekoratif mum yapımı için seçtiğin renkteki gıda boyasından istediğin renk yoğunluğuna göre balmumunun içine ekleyebilirsin. 30 saniye kadar spatula ile karıştırman yeterli. Yağın ve boyanın eriyen balmumuna tamamen karışması elde ettiğin sonuç için önemli. Eğer erimiş balmumunda renk yoğunluğunu tam anlayamadıysanız, karışımdan bir damla soğuk bir zemine damlatarak sertleşmesini bekleyebilirsin. Damla sertleştikten sonra elde edeceğin renk ortaya çıkacaktır. Eğer rengi yoğunlaştırmak istersen, halihazırda erimiş olan karışıma daha fazla boya ekleyebilirsin.

Adım 4: Kavanoza Dökme

İstediğiniz rengi alan kokulu karışımınızı birkaç dakika soğutun. Artık karışımı kavanoza dökme zamanı geldi. Fitilin kavanozu ortaladığından emin olduktan sonra fitili kaymaması için ucundan tutabilir veya mandal ile sabit durması için yatay şekilde tutturabilirsiniz. Sonrasında karışımı kavanozunuzun içine yavaşça dökün. Birkaç saat bekleyip karışım sertleştikten sonra fitilin mumun dışında kalan kısmını dilediğiniz boyutta kesebilirsiniz. Mumun yüzeyinden itibaren 1 cm kadar fitil bırakmanız yeterli olacaktır. Artık mumunuz hazır. Mumu kullanmadan önce 24 saat beklemek gerektiğini de unutmamalısın.

Son Olarak

Mükemmel pürüzsüz üst yüzey veya ideal koku yoğunluğuna ulaşmak için bazı denemeler yapmak gerekse de, bu denemeler her seferinde muhtemelen senin veya sevdiğin biri için güzel bir sonuçlar verecektir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mersin’de güvenlik kamerasından teşhisle yakalanan 2 hırsızlık zanlısı tutuklandıÖnceki Haber

Mersin’de güvenlik kamerasından teşhisle...

Merkez Bankasının Müdahalesine Rağmen Dolar Tekrar YükseldiSonraki Haber

Merkez Bankasının Müdahalesine Rağmen Do...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar