Türkiye'de Her Beş Kişiden Biri Kanserden Ölüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'de Her Beş Kişiden Biri Kanserden Ölüyor
Abone ol
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Neslihan Kurtul, 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile ilgili bir bilgilendirme yaptı.

Doç. Dr. Neslihan Kurtul, Dünya Kanser Günü, kansere olan farkındalığın arttırılması, kanserin engellenmesi, erken tanı ve tedavisini teşvik için her yıl 4 Şubat'ta düzenlenen uluslararası bir gündür. İlk kez 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından düzenlenmiştir. Günümüzde de aynı amaçla tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli organizasyon ve etkinliklerle farkındalık çalışmalarının devam etmekte olduğunu söyledi.

 

Türkiye'de Her 5 Kişiden Biri Kanser Nedeniyle Ölüyor

 

Doç. Dr. Neslihan Kurtul, “Kanser, kalp-damar hastalıklarından sonra ölümlerin en sık nedenidir ABD verilerine göre, 2022 yılında 1.918.030 tanısı yeni konacak kanser vakası ve 609.360 kişide de kansere bağlı ölüm tahmin edilmektedir. Kanserden ölümler arasında ilk sırada ise akciğer kanseri yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde yılda yaklaşık 162 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Kanser görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 269,7; kadınlarda ise yüz binde 173,3’tür. Erkeklerde en sık görülen kanser; akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseridir. Yine, ülkemizdeki her 5 ölümden birinin nedeni kanserdir.” Açıklamasında bulundu.

 

Kansere yol açan kanıtlanmış nedenler arasında;

-Sigara

-Alkol

-Obezite

-Düşük meyve ve sebze alımı, sağlıksız beslenme

-Yetersiz fiziksel aktivite

-Kanserojen enfeksiyonlar (HPV, Hepatit, HIV, EBV, H. pylori, HHV8…)

-İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti yer almaktadır diyerek kanserden korunma adına yapılabilecekler konusuna dikkat çekti.

 

Kanser Taramaları

 

Doç. Dr. Kurtul, gerekli yaşam tarzı değişiklikleri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Tarama, erken tanı ve tedavideki güncel gelişmeler sayesinde üçte biri tedavi edilebilir. Ulusal Kanser Tarama programımızda, 40-69 yaş arası kadınlar meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlar rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arası kadın ve erkekler, kalın bağırsak kanseri açısından düzenli kontrollere tabi tutulmaktadır. Ek olarak 20 paket/yıl sigara öyküsü olan 50 yaş üstü kişilerin diğer risk faktörleri ile birlikte değerlendirilip akciğer kanseri açısından düşük doz tomografi çekilmesi benzer şekilde ailesel prostat kanseri varlığında veya semptomatik hastalarda prostat spesifik antijen (PSA)  testi taraması yapılması önerilmektedir. Bu kapsamdaki vatandaşlarımızı taramalarını yaptırmak üzere sağlık kuruluşlarına başvurmalarını öneriyoruz dedi.

 

Kansersiz hayat elimizde, korunmak için hep birlikte el ele…

 

Doç. Dr. Neslihan Kurtul; “Unutmayalım; kansersiz hayat elimizde, korunmak için hep birlikte el ele…”  sloganı ile konuşmasını sonlandırdı.

 

 

 

Kaynak:Haberhanesi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ksü'den Yeni İş BirliğiÖnceki Haber

Ksü'den Yeni İş Birliği

Kahramanmaraş Eğitimde Çıtayı YükseltiyorSonraki Haber

Kahramanmaraş Eğitimde Çıtayı Yükseltiyo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar