Migreni Olanların Yemekten Vazgeçmesi Gereken 9 Yiyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Migreni Olanların Yemekten Vazgeçmesi Gereken 9 Yiyecek
Abone ol
Özellikle bünyesi hassas olanlar ya da çocuklar migren sorunuyla karşılaştığında oldukça zorlayıcı dönemler geçirebiliyorlar. "Migrenim tuttu yine" sözü sizin de sık sık kullandığınız ya da duyduğunuz cümlelerdense ne demek istediğimizi çoktan anladınız bile, biliyoruz.

Çok sevseniz de: Eski kaşar peyniri

Biliyoruz, eski kaşar peynirini çok sevenler var aramızda. Ama ne yazık ki bu güzelim peynirin içinde tiramin oranı oldukça yüksek. Bu tiramin de ne derseniz hemen açıklayalım, tiramin adını pek duymadığımız ama kan basıncımızı artıran bir madde.

Migren sorunu yaşayanların kan basıncının artması da elbette baş ağrılarını daha bir hissedilir, daha bir coşkulu hale getiriyor. Dolayısıyla eski kaşar peyniri, yenmemesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor.

Sadece eski kaşarla sınır değil: Bayatlamış, bekletilmiş peynirler

Evet, eski kaşar peyniri doğası gereği uzun uzun bekletilerek yapılıyor ve bu sırada da tiramin miktarı arttıkça artıyor. Ama bu durum ne yazık ki sadece eski kaşar peyniri ile sınırlı değil.

Beyaz peynir de dahil olmak üzere, evinizde sıkça kullandığınız tüm peynirleri küçük paketler halinde alarak bir çabuk tüketmeniz gerekiyor. Çünkü bekleyen bu peynirlerdeki tiramin oranı da gitgide artıyor. Bu da size ancak ve ancak baş ağrısı olarak geri dönüyor.

Ancak taze taze yiyeceğiniz süt ürünlerinin bir zararı olmadığı gibi vücudunuzda kalsiyum dengesini sağlayacağından migreniniz için yararı bile olacaktır.

Şarküteriler uğrak noktanız olmasın: Sucuk, salam, sosis

Salam, sucuk ve sosis gibi şarküteri ürünlerinin içinde bulunan nitrit adlı madde de ne yazık ki migreni tetikleyenler arasında başı çekiyor.

Dolayısıyla misler gibi sucuklu pizzalardan, sosisli milföylerden uzak durmanız gerekiyor. Aynı şekilde füme etler de içindeki yüksek oranda nitrit dolayısıyla yememeniz gerekenler arasında.

Taze taze yemeli: Bekletilmiş, bayatlamış yemekler

Özellikle tavuk eti kullandığınız yemekleri pişirir pişirmez taze taze yiyin. Çünkü et yemekleri başta olmak üzere bekletilip tekrar tüketilen yemeklerin içindeki tiramin oranı artıyor.

Bu da daha önce de söylediğimiz gibi, kan basıncını gereksizce yükselterek baş ağrılarına sebebiyet veriyor.

Çok zor, biliyoruz: Kafein içeren yiyecek ve içecekler

Bir Türk kahvesi olsun, şöyle demli bir çay olsun, hayatımızın önemli bir kısmını oluşturuyorlar, farkındayız. Ama migreniniz varsa siz de fark etmişsinizdir, ne yazık ki bu bol kafeinli içecekler bir süre sonra baş ağrınızı tetikliyor.

İşte bu yüzden olabildiğince azaltmak, özellikle kahveyi günde 2 bardaktan fazla asla içmemek gerekiyor. Aksi takdirde yine kan basıncınız fazlaca artacağından migreniniz tutacaktır, bizden söylemesi.

Soğuk da önemli bir tetikleyici olabilir: Dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler

Migreniniz varsa ve soğuk yiyecek ve içeceklerin migreninizi tetiklediğini bilmiyorsanız bunu mutlaka yaşamışsınızdır. Herhangi bir soğuk gıdayı yedikten neredeyse hemen sonra başınızda şiddtli bir ağrı oluşması ve yavaş yavaş azalsa da devamlılığını uzun süre koruması...

İşte bu tamamen yediğiniz ya da içtiğiniz o soğuk gıdadan kaynaklı olabilir. Çünkü migren hastalarının neredeyse %90'ı bu sorunu yaşar. Bu yüzden, havalar ne kadar sıcak olursa olsun, canınız ne kadar soğuk bir şeyler isterse istesin soğuk bir şeyler tüketmemeye gayret edin.

Farklı tatlara doğru yelken açmanın zamanı geldi: Soya sosu

Tavuğa pek yakıştırdığımız soya sosunu siz de en az bizim kadar seviyor ve kullanıyorsanız ama migreniniz de varsa dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü soya sosunun içinde nitrit bulunuyor ve nitrit damarların genişlemesinde önemli bir rol oynadığından baş ağrılarının bir anda tetiklenmesine neden oluyor.

Bu yüzden kendinizi hiç riske atmayın, soya sosu yerine alternatif olabilecek farklı soslara yönelin. Sağlığınız da ağzınızın tadı da bozulmasın.

Çünkü onlar da çok bekliyor: Alkollü içecekler

Migreni olanların uzak durması gerekenlerden bir diğeri, alkollü içecekler. Çünkü alkollü içecekler uzun bekleme sürelerinin ardından tüketiliyor, bu da tüm o bekleme sırasında içindeki tiramin miktarının artması anlamına geliyor. Tiramin de vücudumuza girince kan basıncını abartılı şekilde yükselttiği için baş ağrıları kaçınılmaz oluyor, aman diyelim.

Seveni çok olsa da: Lahana turşusu

Lahana turşusu da içinde barındırdığı yüksek miktarda tiramin nedeniyle migreni tetikleme olasılığı yüksek gıdalardan. Eğer turşu seviyor, özellikle lahana turşusu yemeden duramıyorsanız yedikten sonra birkaç gün içinde migreninizin ne durumda ilerlediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer baş ağrılarınızda artış, midenizde bulantı gibi etkiler baş göstermeye başlıyorsa onu da yasaklılar listenize alabilirsiniz.

En başta da söylediğimiz gibi migreni tetikleyen yiyecekler, herkeste farklı etkiler gösterebilir. Bu nedenle en önemli şey, sizin kendinizi kontrol ederek hangi yiyecekler karşısında migreninizin duyarlı hale geldiğini bulmanız ve doktorunuza danışmanız.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Evde Patates Cipsi Nasıl Yapılır?Önceki Haber

Evde Patates Cipsi Nasıl Yapılır?

Evde Puding TarifiSonraki Haber

Evde Puding Tarifi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar