Köpek Tırnağı Nasıl Kesilir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Köpek Tırnağı Nasıl Kesilir?
Abone ol
Köpeklerimiz sık sık dışarı çıkar. Pati bakımı ve korunması bu sebeple oldukça önemlidir. Dışarıdaki yabancı maddelerden zarar görebilecek olan patileri bakımla iyileştirmek oldukça kolaydır.

Köpeklerin tırnakları iki tabakadan oluşmaktadır. Tırnakların üst tabakası cansız, alttaki tabaka ise canlıdır. Kreatin dokunun oluşturduğu üst tabaka köpeklerin tırnaklarında, boyuna uzayan katmanlardan meydana gelir. Köpeklerin tırnaklarında bu yapı oldukça kalındır ve dışarıdan da rahatlıkla görülebilir. Canlı olan alt tabakayı ise sinirler ve damarlar oluşturur. Köpek dostlarımızın tırnakları devamlı şekilde yerle temas ettiği ve parmak uçlarını koruduğu için tırnakların bakımı ihmal edilmemelidir. Tüylü dostlarımızın tırnak kesimi özenle yapılmalı, alttaki canlı tabakaya zarar verilmemelidir.

Köpeğimizin tırnakları yavruyken daha yumuşak olsa da büyüdüğünde yapısı iyice sertleşmektedir. Genelde köpeklerin her patisinde beşer tane tırnak bulunur. Bunlar siyah veya beyaz renkte olabilir. Siyah olan tırnakları kesmek daha zordur. Özellikle canlı olan alt tabakayı kesmemek için bu durumda daha da özen göstermeliyiz.

Normalde doğal yaşamlarında köpeklerin tırnakları kendiliğinden törpülenmektedir. Fakat evlerde beslediğimiz köpeklerin maalesef böyle bir şansları olmuyor. Köpeklerimizin tırnak bakımını  yapmazsak, yani uzadığında tırnaklarını kesmezsek yürümede zorlanabilirler ya da sağa sola istemeden zarar verebilirler. Tırnaklar aşırı uzadığında enfeksiyonlara ve mantar oluşumuna davetiye çıkarır.

Köpeklerin tırnak kestirmeyi pek sevdiği söylenemez. Ama ne demişler ağaç yaşken eğilir. Köpeğimizi yavruyken tırnaklarını kestirmeye alıştırırsak ileride zorluk çekmeyiz. Tüylü dostlarımızın tırnaklarını düzenli olarak kontrol etmeliyiz. Eğer bakımlarını ihmal edersek tırnaklarında kıvrılma ve kırılma gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkacaktır.

Kedilerde olduğu gibi köpeklerde de tırnak kesiminde alttaki canlı dokuya dikkat etmek gerekiyor. Canlı tabakadaki damarlar zarar görürse, durduramayacağımız bir kanama meydana gelir ve sevimli dostumuzun canı acır. Köpeğimizin tırnağını keserken, köpekler için özel üretilmiş tırnak makası kullanmalıyız. Çünkü köpeklerin tırnakları oldukça serttir.

Köpeğinizin tırnakları beyaz renkteyse, üzerindeki damarlı bölgeyi rahatlıkla görebiliriz ama siyah tırnaklı köpeklerde damarlı bölgeyi görmek zor olacağından biraz daha dikkatli olmalıyız. Bu sebeple köpeğimizin tırnaklarını keserken, tırnaklarının küçük parçalar halinde kesilmesi tavsiye edilmektedir. Böylelikle canlı dokuları daha rahat görebiliriz.

Köpeğimizin tırnaklarını, köpek tırnak makasıyla düzenli olarak kesmezsek, tırnaklardaki canlı ve cansız dokular birbirine karışabilir. Bunun sonucunda keseceğimiz pay azalacağından, daha fazla kanama sorunuyla karşılaşabiliriz. Eğer tırnağını keserken yanlışlıkla canlı dokuyu kesersek dostumuzu vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeliyiz.

Köpeğimizin tırnaklarını keserken iyi ışık alan bir alanı tercih etmeliyiz. Patisinin ortasına hafifçe bastırırsak keseceğimiz bölgeyi daha rahat görebiliriz.

Tırnaklarınıaşırı uzayarak arkaya doğru katlamasının önüne geçmek, uzayan tırnakların pati derisine batmayı önlemek, tırnak problemleri nedeniyle yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmek, onlara daha rahat ve doğal hareket kabiliyeti sunmak için tüylü dostlarımızın tırnak bakımlarını ihmal etmemeliyiz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Manavgat’ta kaçak tütün ticareti yaptığı iddia edilen şüpheli yakalandıÖnceki Haber

Manavgat’ta kaçak tütün ticareti yaptığı...

Çay Nasıl Yapılır?Sonraki Haber

Çay Nasıl Yapılır?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar