Kahramanmaraş'ta Fay Hatları İncelendi: Deprem Hareketliliği Azalıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kahramanmaraş'ta Fay Hatları İncelendi: Deprem Hareketliliği Azalıyor!
Abone ol
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer bilimciler, bölgedeki yer kabuğu ve fay hattı üzerindeki değişimleri inceleyerek önemli bulgular elde etti. Yapılan araştırmalarda, fay hattının deprem sonrası hareketlerini izlemek için GPS ölçümleri kullanıldı.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından, yer bilimciler bölgedeki yer kabuğu ve fay hattı üzerindeki değişimleri titizlikle incelediler. Yapılan çalışmaların sonuçları, fayın deprem sonrası hareketlerini yakından takip etmek amacıyla gerçekleştirilen GPS ölçümleriyle elde edildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu liderliğinde yürütülen TÜBİTAK projeleri, Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından 6 aylık periyotlarla bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi. Bu kapsamda, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu'nun yönetiminde, 6 Şubat 2023 Depremleri Sonrası Doğu Anadolu Fay Zonunda Oluşan Post-Sismik Deformasyonların GNSS (Global Navigation Satellite System) Tekniği ile Araştırılması Projesi kapsamında, 8-16 Şubat tarihleri arasında GPS ölçümleri yapıldı.

Yapılan ölçümler sonucunda, Kahramanmaraş bölgesinde post-sismik dönem hareketlerinin belirli noktalarda devam ettiği görüldü. Ancak, geçen yıla göre bölgedeki genel hareketliliğin yavaşladığı ve deprem öncesindeki periyoda dönüş sağlandığı belirlendi. Bu bilgiler, deprem öncesi ve sonrasındaki hareketleri kıyaslayarak elde edildi ve bölgedeki GPS noktalarında ölçümler belirli periyotlarla devam edecek.

Bununla birlikte, farklı bir çalışmada ise 6 Şubat depremlerinin Türkiye'nin çeşitli noktalarında kurulu sabit GPS istasyonları verilerinin incelendiği ve ilginç sonuçlar elde edildiği belirtildi. Bu analizler sonucunda, depremlerin yayılma hızına ve GPS istasyonlarının yer değiştirmeleriyle ilişkilendirilerek yeni bir deprem büyüklük kestirim modeli oluşturulduğu kaydedildi. Bu çalışmanın Ankara Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi'ndeki akademisyenlerle birlikte yapıldığı ifade edildi.

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından yapılan bu çalışmalar, bölgedeki deprem riskinin daha iyi anlaşılmasına ve gelecekteki benzer olaylara karşı daha etkin önlemler alınmasına katkı sağlayacak nitelikte olduğu belirtiliyor.

Kaynak:Haberhanesi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahramanmaraş Depremi Davası: Yakalama Kararı Çıkan Eski Nurdağı Belediye Başkanı Teslim Oldu!Önceki Haber

Kahramanmaraş Depremi Davası: Yakalama K...

Kahramanmaraş Depremlerinin Yıktığı Hatay Yine Sallandı!Sonraki Haber

Kahramanmaraş Depremlerinin Yıktığı Hata...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar