Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Kadastro Sınırlarında 4,64 Metrelik Değişim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Kadastro Sınırlarında 4,64 Metrelik Değişim
Abone ol
Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin, yaklaşık 5 milyon 400 bin parselin sınırlarında büyük değişikliklere yol açtığını ortaya koydu. Pazarcık merkezli 7,7 ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki bu depremler, sadece fiziksel değil, aynı zamanda kadastro verileri üzerinde de derin etkiler bıraktı.

Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Ümit Yıldız ve Sultan Kocaman, depremlerin neden olduğu koordinat değişimlerini detaylı bir şekilde inceledi. Yaklaşık 100 bin km²'lik bir alanı kapsayan araştırma, parsel sınırlarında önemli değişiklikler olduğunu gösterdi. En büyük koordinat değişikliği, Ekinözü ilçesinde 4,64 metre olarak tespit edildi ve burada 13 cm'lik bir düşey hareket gözlendi. Ayrıca, depremler sonucunda fay kaymaları, heyelanlar ve sıvılaşma gibi ikincil tehlikeler de bölgedeki kadastro sınırlarını olumsuz etkiledi.

Yüzey Kırıkları ve Sol Yanal Ötelemeler:

Kahramanmaraş depremleri, Kuzey Anadolu Fay Zonları'nın Erkenek, Pazarcık, Amanos ve diğer segmentleri boyunca yaklaşık 570 km'lik yüzey kırıkları oluşturdu. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan ölçümlerde, en büyük sol yanal ötelemelerin sırasıyla 7,20 m ve 8,80 m olduğu kaydedildi.

Kadastro Verilerine Etkiler:

Depremler, Türkiye tapu kayıt sistemindeki yaklaşık 59 milyon parselin 5,4 milyonunun sınır veri kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Araştırma, jeotehlikelerin sınır bilgileri üzerindeki etkilerinin ele alınmasının ve kadastro veri tabanlarına zamanında entegre edilmesinin önemini vurguluyor.

Bu bulgular, afet sonrası alınacak tedbirlerin ve kadastro verilerinin güncellenmesinin hayati önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi. Kahramanmaraş depremleri, bölgedeki parsel sınırlarının yeniden değerlendirilmesi ve düzenlenmesi gerektiğini gösteriyor.

Kaynak:Haberhanesi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahramanmaraş Büyükşehir Meclisi Ağustos Ayı Toplantısı: 32 Madde OnaylandıÖnceki Haber

Kahramanmaraş Büyükşehir Meclisi Ağustos...

Kahramanmaraş’ta Minikler Kaptan Pengu ve Arkadaşlarının Maceralarına Ortak OlduSonraki Haber

Kahramanmaraş’ta Minikler Kaptan Pengu v...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar