TEKSTİL SEKTÖRÜNE NEFES ALDIRACAK POLYESTER ELYAF KARARI YAYINLANDI
GÜNDEMKahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) şehrin üretim ve ihracattaki rekabet gücünün artması için tüm gücüyle çalışmalarını sürdürüyor. KMTSO Başkanı Serdar Zabun, uzun çalışmalar sonucunda tekstil sektörü için stratejik öneme sahip olan polyester elyaflar ithalatındaki yüksek korunma önlemlerinin düşürülmesi ile birlikte tekstil sektörünün nefes aldığını söyledi.
Ekonomisi büyük ölçüde tekstil sektörüne dayalı Kahramanmaraş’ın polyester elyafına uygulanan korunma önlemleri nedeniyle yükselen maliyetlerle baş edemez hale gelmişti.
Kentin üretim ve ticarette avantajlı konuma ulaşması adına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın uzun süredir Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar nezdinde devam eden çalışmaları sonucunda, Türkiye’de üretimi sınırlı olan polyester elyaf ithalatına uygulanan ilave gümrük vergilerinin indirilmesiyle sektör daha düşük maliyetle elyaf temin edebilecek, bu da hem şehir hem de ülke ekonomisine ve istihdama olumlu yansıyacak.
KMTSO Başkanı Serdar Zabun, uzun çalışmalar sonucunda tekstil sektörü için stratejik öneme sahip olan polyester elyaflar ithalatındaki yüksek korunma önlemlerinin düşürülmesi ile birlikte tekstil sektörünün nefes aldığını söyledi.
Zabun, “Böylelikle Kahramanmaraş’ın üretim yapısı içerisinde ağırlıklı olarak yer alan pamuk ipliği ve pamuklu kumaş üreticileri global pazarlar açısından önemli bir rekabet avantajı elde etti” dedi. Zabun, açıklamasında şunları kaydetti: “Tekstil sektörü her yıl 15 milyar dolar net döviz getirisi ile Türkiye’nin stratejik sektörlerinden birisi. Tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş ise 300’den fazla ihracatçı şirketi ile Avrupa ve diğer pazarlar bakımından iplik ve mensucatta güçlü bir Türk markası olarak anılıyor. Türkiye’nin bu sektörde dünya moda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’tan ihraç ediliyor. Bu yapı içerisinde son yıllarda kullanımı artan ve Türkiye’de üretimi sınırlı olan polyester elyaf ithalatında yüksek vergi ile oluşan ek maliyet, sektörün dinamik yapısını bozuyordu. Uzakdoğu’daki iplik üreticileri uygun fiyatlarla elyaf tedarik edebildikleri için yerli üreticilerin maliyetinin de altında fiyatlarda Türkiye’ye iplik ihraç ediyorlar. Kahramanmaraş’ın özellikle küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırması bizim için öncelikli çalışma alanıdır. Polyester elyaf ithalatındaki ilave gümrük vergisi ile oluşan baskının azaltılması tekstil üreticilerimizin nefes almasını sağladı. Diğer yanda ise polyester ipliklerle ilgili devam eden korunma önlemlerinin uzatılması için Ticaret Bakanlığınca soruşturma açılmıştır. Bu soruşturmaların da ülkemiz ve sektör lehine sonuçlanması adına takipçisi olacağız. Bu kararlar dolayısıyla milli ekonomiye destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hükümetimize ve Ticaret Bakanımıza iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca emeği geçen tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum.”
İlginizi Çekebilir
Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği
Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu
TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.
İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı
İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.
SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, TEKNOFEST’te Gençlerle Buluştu
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2026 kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen festival alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelip projelerini dinledi
TEKNOFEST Güneydoğu’da önemli buluşma: SANKO Holding’den Milli Teknoloji Hamlesi vurgusu
TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki festival alanında, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ı ağırladı.