Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İnşaat Sektöründe İstihdam Patlaması!
Kahramanmaraş HaberleriKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan inşa seferberliği, Türkiye’nin inşaat sektöründe istihdamı ciddi şekilde artırdı.
2023 yılı Şubat ayında 1,5 milyon olan sektör çalışanı sayısı, Eylül 2024 itibarıyla yüzde 24,5’lik bir artışla 1 milyon 877 bin 727’ye ulaştı. Deprem sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri ve altyapı çalışmaları, inşaat sektörünün büyümesinde önemli bir rol oynadı.
Sektördeki Büyüme Rakamları Dikkat Çekiyor
Eylül ayında Türkiye genelinde toplam ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,7 artarak 15 milyon 973 bin 744’e yükseldi. İnşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısındaki yüzde 6,3’lük artış, sektördeki büyüme eğilimini destekledi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin yeniden inşası için yürütülen çalışmalara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Deprem bölgelerindeki hızlı inşaat süreci, kamu gözetiminde ilerlemekte ve bölgenin yeniden yapılandırılmasında binlerce çalışan görev almaktadır.”
Afet Bölgesi ve Kentsel Dönüşümde Büyük Hız
Afet bölgesinde başlatılan inşaat projeleri, sadece bölgedeki konut ve altyapı projeleriyle sınırlı kalmayıp Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm projelerine de ivme kazandırdı. Bu durum, diğer sektörlerdeki iş gücünün bir kısmının inşaat sektörüne kaymasına neden oldu.
Erdal Eren, inşaat talebindeki artışın, sektördeki kayıtlı çalışan sayısını artırdığını ve bunun genel istihdam üzerinde olumlu etkiler yarattığını vurguladı.
İnşaat Sektöründe İlerleyen Dönem İçin Beklentiler
Depremler sonrasında başlatılan yoğun inşa süreci, hem afet bölgelerinde hem de diğer şehirlerdeki projelerin tamamlanmasıyla devam ediyor. Hedef, dayanıklı ve modern yapılar inşa ederek hem deprem riski taşıyan alanlarda güvenliği artırmak hem de Türkiye’nin altyapısını yenilemek.
Sektördeki bu hareketlilik, istihdam artışının yanı sıra ekonomik büyümeye de katkı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün bu ivmesini koruyarak Türkiye’nin yeniden yapılandırılmasında kritik bir rol üstlenmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir
KASKİ’den Sağanak Yağışlar Öncesi Sahada Yoğun Mesai
KASKİ, şehir genelinde olası su birikintileri ve taşkınların önüne geçmek için yoğun mesai yapıyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir, Kitap Tutkunlarını Edebiyat Şehri’ne Çağırıyor
Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Edebiyat Şehri Kahramanmaraş’ta bu yıl 11’incisi düzenlenecek Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Büyükşehir Belediyesi; Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Adana, Mersin, Diyarbakır, Mardin ve Konya’da gerçekleştirdiği tanıtımlarla kitap tutkunlarını Kahramanmaraş’a davet ediyor.
KAFUM, Uluslararası Kitap Fuarı’na Hazırlanıyor
UNESCO Edebiyat Şehri Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenecek Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı hazırlıkları sürüyor.
Kahramanmaraş Göksun’un Bir Mahallesine Daha Büyükşehir Dokunuşu
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Göksun ilçesinde Devlettepe Mahalle yolunu yeniliyor. Devlettepe Okulu’na da ulaşım sağlayan yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki arter asfaltla kaplanıyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir, Andırın’da Yatırımlarını 2026 Yılında Artırarak Sürdürüyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Başkan Fırat Görgel öncülüğünde Andırın’da vatandaşların hayatını kolaylaştıran fiziki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Altyapıdan üstyapıya, sıcak asfalt ve sathi asfalt yatırımlarından köprü yatırımlarına kadar Andırın’da yatırımlar artarak devam ediyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir’den Elbistan’ın Caddelerinde Temizlik
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Elbistan Hacı Esat Efendi Caddesi’nde kapsamlı temizlik çalışması gerçekleştirdi.