İskenderun Körfezi’ne bırakılan yapay resiflerle canlı çeşitliliği artacak
GÜNDEMİSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan: ”Takip ederek faydasını izleyip kayıt altına alacağız ve bunu çevre illerde de bir model olarak yaygınlaştırmayı düşünüyoruz”
HATAY (AA) İskenderun Körfezi'nde belirlenen noktaya, canlı çeşitliliğini artırması ve nesli tehlike altındaki türlerin korunmasına katkı sunması amacıyla yapay resifler bırakıldı.
Büyük İskender Biyoaktif Yapay Resif Topları Projesi kapsamında İskenderun Körfezi'nde iki noktaya bırakılması planlanan 60 yapay resiften 11'i balıkçı barınağında tekneye yüklendi.
Önceden zemin araştırmasıyla belirlenen bölgeye ulaşan görevliler, resifleri vinç ve dalgıç adamlar yardımıyla suyun altına indirdi.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, gazetecilere, projeyle canlı çeşitliliğini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
Bölgenin ilk resiflerini denizle buluşturduklarını dile getiren Turan, bu sayede iklim değişikliğinin oluşturduğu negatif etkileri de hafifletmek istediklerini anlattı.
Turan, resiflerin dalış turizmine de katkısının olacağının altını çizerek, şunları kaydetti:
"Biyoaktif resif topları ilk olarak Amerika'da denendi ve Avrupa'da sadece İspanya'da yapıldı. Avrupa'da ikinci, Türkiye'de ilk olarak bu projeyi İskenderun Körfezi'nde gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bundan sonra da diğer bölgelere model olacak. Bu resif topları akıntı oluşturuyor. Deniz içerisinde oksijen sağlıyor. Yuva yapan balık çeşitleri için barınma sahası oluşturuyor. Bunların üremesi için imkanlar sağlıyor. Resiflerin 500 yıl kadar ömürleri var. Bundan sonra izleme çalışmalarını sürdüreceğiz. Takip ederek faydasını kayıt altına alacağız ve bunu çevre illerde de bir model olarak yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."
Turan, projeye destek veren Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ile İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu'ya teşekkür etti.
İlginizi Çekebilir
Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği
Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu
TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.
İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı
İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.
SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, TEKNOFEST’te Gençlerle Buluştu
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2026 kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen festival alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelip projelerini dinledi
TEKNOFEST Güneydoğu’da önemli buluşma: SANKO Holding’den Milli Teknoloji Hamlesi vurgusu
TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki festival alanında, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ı ağırladı.