© Haber Hanesi 2014 - 2025

Deprem Sonrası Kahramanmaraş'ın Nüfusu 17 Bin Kişi Arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarını açıkladı. Verilere göre, Kahramanmaraş, binde 15,5’lik nüfus artışıyla Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirlerinden biri oldu. Deprem sonrası hızla toparlanma süreciyle dikkat çeken Kahramanmaraş, bu artışla adından söz ettiriyor.

TÜİK'in verilerine göre, Kahramanmaraş'ın 2024 yılı itibarıyla nüfusu 1 milyon 116 bin 618'den, 1 milyon 134 bin 105’e yükseldi. Bu, şehirde binde 15,5’lik bir nüfus artışı anlamına geliyor. Bu oranla Kahramanmaraş, nüfusu en hızlı artan iller arasında Tekirdağ'ın ardından ikinci sırada yer aldı.

Tekirdağ, binde 17,1’lik artışla Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehri olurken, Kahramanmaraş’ı binde 14,1’lik artışla Muğla takip etti. Bu hızlı nüfus artışı, bölgede yaşanan ekonomik canlılık, inşaat yatırımları ve sanayi gelişimi ile şekilleniyor.

Nüfus Kaybı Olan Şehirler

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin nüfusunu en fazla kaybeden iller de belirlendi. Gümüşhane, binde 40,7’lik bir kayıpla nüfusu en fazla azalan şehir oldu ve 148 bin 539 olan nüfusu, 142 bin 617’ye geriledi. Gümüşhane'yi, sırasıyla binde 32,1’lik düşüşle Siirt ve binde 30,8’lik gerileme yaşayan Tunceli izledi.

2024 Nüfus Artışı En Yüksek Olan Şehirler

  1. Tekirdağ: 1.167.059 → 1.187.162 (Binde 17,1)
  2. Kahramanmaraş: 1.116.618 → 1.134.105 (Binde 15,5)
  3. Muğla: 1.066.736 → 1.081.867 (Binde 14,1)
  4. Gaziantep: 2.164.134 → 2.193.363 (Binde 13,4)
  5. Kocaeli: 2.102.907 → 2.130.006 (Binde 12,8)

Nüfus Kaybı Olan Şehirler

  1. Gümüşhane: 148.539 → 142.617 (Binde -40,7)
  2. Siirt: 347.412 → 336.453 (Binde -32,1)
  3. Tunceli: 89.317 → 86.612 (Binde -30,8)
  4. Ağrı: 511.238 → 499.801 (Binde -22,6)
  5. Çankırı: 205.501 → 199.981 (Binde -27,2)

Kahramanmaraş’taki Artışın Sebepleri

Kahramanmaraş'taki bu hızlı nüfus artışının ardında çeşitli etkenler bulunuyor. Deprem sonrası şehirde başlatılan büyük inşaat projeleri ve yeni konut projeleri, bölgeye gelen iş gücüyle birlikte nüfus artışını hızlandırdı. Ayrıca, Kahramanmaraş'ta sanayi yatırımlarının artması ve ekonomik canlanma, hem iç göçü hem de yerel halkın şehirde kalmasını teşvik etti.

Bu gelişmeler, Kahramanmaraş’ın ekonomik büyümesi ve yaşam kalitesindeki iyileşmeyle paralel bir artış göstermektedir. Şehir, gelecekteki yatırımlar ve projelerle daha da büyümeye devam edecek gibi görünüyor.

İlginizi Çekebilir

Kahramanmaraş Büyükşehir, Kitap Tutkunlarını Edebiyat Şehri’ne Çağırıyor

Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Edebiyat Şehri Kahramanmaraş’ta bu yıl 11’incisi düzenlenecek Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Büyükşehir Belediyesi; Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Adana, Mersin, Diyarbakır, Mardin ve Konya’da gerçekleştirdiği tanıtımlarla kitap tutkunlarını Kahramanmaraş’a davet ediyor.

KAFUM, Uluslararası Kitap Fuarı’na Hazırlanıyor

UNESCO Edebiyat Şehri Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenecek Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı hazırlıkları sürüyor.

Kahramanmaraş Göksun’un Bir Mahallesine Daha Büyükşehir Dokunuşu

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Göksun ilçesinde Devlettepe Mahalle yolunu yeniliyor. Devlettepe Okulu’na da ulaşım sağlayan yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki arter asfaltla kaplanıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir, Andırın’da Yatırımlarını 2026 Yılında Artırarak Sürdürüyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Başkan Fırat Görgel öncülüğünde Andırın’da vatandaşların hayatını kolaylaştıran fiziki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Altyapıdan üstyapıya, sıcak asfalt ve sathi asfalt yatırımlarından köprü yatırımlarına kadar Andırın’da yatırımlar artarak devam ediyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir’den Elbistan’ın Caddelerinde Temizlik

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Elbistan Hacı Esat Efendi Caddesi’nde kapsamlı temizlik çalışması gerçekleştirdi. 

Kahramanmaraş’ta Silahlı Saldırı: 2 Kişi Yaralandı, Şüpheliler Aranıyor

Kahramanmaraş’ın Tekerek Mahallesi’nde silahlı saldırıda iki kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Polis şüphelileri arıyor.

TÜM HABERLER