© Haber Hanesi 2014 - 2025

Toros Dağları’ndan hızarla kestiği kar ”bici bici” ve ”karsambaç”a dönüşüyor

Mersin’in kırsal Ayvagediği Mahallesi’nde yaşayan Sezai Küçükçongar, Torosların yüksek kesimlerinden yaz aylarında elde ettiği kardan karsambaç ve bici bici gibi yöresel tatlılar yapıyor

MERSİN (AA) SERKAN AVCI Mersinli 70 yaşındaki Sezai Küçükçongar, 16 yıldır yaz aylarının başlamasıyla Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinden topladığı karı, karsambaç ve bici bici gibi yöresel tatlılara dönüştürüyor.

Toroslar ilçesine bağlı kırsal Ayvagediği Mahallesi'nde yaşamını sürdüren Küçükçongar'ın dağdan kar toplama sezonu Mersin'de hava sıcaklığının arttığı haziranda başlıyor ve eylüle kadar devam ediyor.

Bu mevsimden itibaren haftada bir gün iki arkadaşıyla sabah erken saatlerde yola koyulan 70 yaşındaki Küçükçongar, kamyonetiyle 2 saat süren yolculuktan sonra Toros Dağları'nın yüksek kesimlerine gidiyor. Yaya olarak karlı bölgeye ulaşan Küçükçongar, üzerindeki kirli kısımları temizlediği karı hızarla kalıplar halinde keserek beraberindekilerle çuvallara bırakıp kamyonete yüklüyor.

Kırsal Ayvagediği Mahallesi'ndeki dükkanına getirerek rendelediği karlara gül suyu, pudra şekeri, aroma ve çeşitli meyveler karıştıran Küçükçongar, yaptığı karsambaç ve bici bicileri satışa sunuyor.

"Sabah ezan okununca namazımızı eda ettikten sonra yola düşeriz"

Sezai Küçükçongar, AA muhabirine, 2006'dan bu yana yaz aylarında Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinden kar topladığını söyledi.

Kar toplamanın meşakkatli bir iş olduğunu belirten Küçükçongar, şöyle konuştu:

"Akşamdan hazırlıklarımı yaparım. Sabah ezan okununca namazımızı eda ettikten sonra iki arkadaşımla yola düşeriz. Aşağı yukarı iki saatte buraya geliyoruz. Kahvaltımızı yaptıktan sonra kar kesimine başlıyoruz. Bu bölgeye sarp dağların arasından geçerek ulaşıyoruz. Kolaydan ekmek kazanmak yok. Buraya gelirken yanımda ağaç motorunu getiriyorum. Temizleme yaptıktan sonra başlıyorum. Yanımda da iki arkadaş getiriyorum. Ben kesiyorum, onlar da çuvallıyor ve araçlara yüklüyor. Kamyonla gelirsek 4045 kalıp kar topluyorum. Kestiğimiz karın her bir tanesi 6070 kilo arasında geliyor. Atalarımız 'İşleyen demir ışıldar' demiş. Biz de çalıştıkça ışıldıyoruz. İnsan çalıştıkça her şeyi yapabiliyor. Yaşım 70 ama işim bitmiş değil. Halen yola devam ediyorum. Çalıştıkça gençleşiyorum."

Küçükçongar, eylüle kadar süren kar kesme işini bu aydan sonra obruklara inerek devam ettirdiğini anlatan Küçükçongar, "Kestiğimiz karları soğuk hava deposunda muhafaza ediyoruz. Buralardan temin ettiğimiz karları isteyenlere satıyoruz, geri kalanını karsambaç ve bici bici yapıyoruz. Çilekli, muzlu, kavunlu gibi birçok çeşidi oluyor. Bunu yemek için Adana'dan, Tarsus'tan gelenler oluyor. Hafta sonları geldiğinizde sıraya girmeniz gerekiyor." ifadesini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Ünal Ateş’ten Sert Halk TV Tepkisi: "İktidar Tükenmiştir, Saldırganlığı Bundandır!"

Yeni Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, Halk TV’ye kayyım atanmasını sert sözlerle eleştirerek kararın doğrudan halkın haber alma hürriyetini hedef aldığını söyledi.

Gündem yaratan operasyonda Bakan Çiftçi’yi sinirlendiren “Seyyid Kutub” detayı

Kahramanmaraş’ta yazar Sadi Yüksel’in gözaltına alındığı operasyonun görüntüleri ve basına yansıma biçimiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma talimatını veren İçişleri Bakanı Çiftçi’nin, operasyonda ele geçirilen dokümanlar arasında yazar ve düşünür Seyyid Kutub'un kitabının sergilenmesine de tepki gösterdiği belirtildi. Konuyla ilgili geniş kapsamlı inceleme yapılacak.

Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği

Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.

İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı

İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.

TÜM HABERLER