© Haber Hanesi 2014 - 2025

KMTSO’DAN TARIM RAPORU

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye tarım sektörünün sorunlarına ilişkin görüş ve önerilerini sundu.

Bir dizi program için Kahramanmaraş'ta bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, program kapsamında yer alan Kahramanmaraş Tarım ve Orman Sektörü ile Buluşma Toplantısına katıldı.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz’ün de katıldığı toplantıda, KMTSO Başkanı Zabun, ‘Tarım Sektörünün Sorunlarına İlişkin Görüş ve Öneriler’ konulu bir rapor sundu.

 

Raporda, Tomsuklu’da bulunan 20 bin dekar alanın ekonomiye kazandırılması ile ilgili olarak “Kahramanmaraş’ta yeni sanayi yatırımları için alternatif arazi bulunamamaktadır. Verimli tarım arazileri ve Büyük Ovaların Korunması ile ilgili Karar nedeniyle yeni yatırımlar için arsa üretilememektedir. Tomsuklu mevkiinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli, içerisinde orman varlığı bulunmayan 18 bin dekar sahanın yasal olarak organize sanayi bölgesine uygun hale getirilmesi çok yararlı olacaktır.” İfadelerine yer verildi.

 

KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, tarımsal üretimde zirai mücadelenin bilinçsizce yapıldığına dikkat çekerek, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülük ederek biyolojik mücadelenin ön plana çıkarılmasının çok önemli bir çözüm olacağını söyledi.

 

Kahramanmaraş’ta hayvancılık sektörünün mevcut potansiyelinin tam olarak kullanılması ve ülkemiz et ve süt üretimine katkısının artırılması adına GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamında bazı illerde uygulanan hayvancılık desteklerine Kahramanmaraş’ın dahil edilerek hayvancılık yatırımları, düve alımı, düve yetiştiriciliği gibi etkin teşvik unsurlarının burada da hayata geçirilmesi çok önemli bir itici güç olacağı vurgulanırken, kırmızıbibere prim desteği sağlanmasının tarımsal gelişime büyük bir katkı sağlayacağına değinildi.

 

Bir tekstil kenti olan Kahramanmaraş’ta pamuk üretiminin yeniden canlandırılması için tedbir alınması gereğine değinilen raporda, çırçır işletmelerinin, revize edilerek makineli hasada uygun hale getirilmesinin teşvik edilerek ürün standardının yükseltilebileceği, hasat ve çırçırlama esnasında yabancı elyaf karışımının önüne geçilmesi için standart getirilmesi ve çırçırlama esnasında verilen su miktarının dünya standartlarına çekilmesinin kaliteyi artıracağı vurgulandı.

 

Üretimde arz-talep dengesinin ve fiyat istikrarının sağlanmasının elzem olduğunun altı çizilen raporda, “Kim, nerede, hangi ürünü ne kadar ekmeli, ürünlerin ne kadarı iç tüketime, ne kadarı ihracata yönlendirilmelidir? Hangi ürünü ne kadar ithal etmeliyiz? Bu veriler ışığında üretim planlaması yapılıp, doğru teşvik ve desteklerle yönlendirilebilirse, Türk tarım sektörü ve bu sektörden geçinen yaklaşık 6 milyon insanımız refaha ve yüksek bir hayat standardına kavuşacaktır.” açıklamaları raporda önemli yer buldu.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği

Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.

İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı

İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.

SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, TEKNOFEST’te Gençlerle Buluştu

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2026 kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen festival alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelip projelerini dinledi 

TEKNOFEST Güneydoğu’da önemli buluşma: SANKO Holding’den Milli Teknoloji Hamlesi vurgusu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki festival alanında, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ı ağırladı.

TÜM HABERLER