Hatay’ın ”kömbe”si bayram imecesiyle ağızları tatlandıracak
GÜNDEMBayram ziyaretine gelen misafirlere ikram edilen kömbe, kadınlar tarafından büyük emekle hazırlanıyor Ev hanımı Emine Barutçu: ”Bayramda kömbeyi yapmayan ev yok gibidir, bayramlarımızın vazgeçilmez tatlısıdır”
HATAY (AA) CEM GENCO Hatay'da bayram ziyaretine gelen misafirlere ikram edilen kömbe, kadınlar tarafından imece usulüyle hazırlanıyor.
Bayram kurabiyesi kömbenin yapımı için her gün farklı bir evde toplanan kadınlar, ilk olarak un, süt, kabartma tozu, vanilya ve tereyağını yoğurarak işe başlıyor.
Hazırlanan hamura zencefil, tarçın, mahlep, muskat, yenibahar, karanfil ve damla sakızı konularak yeniden yoğrulan karışım, tercihe göre cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olarak yapılıyor.
Zahmetli yapımının ardından tahta kalıplarda şekil verilerek tepsilere dizilen kömbeler, taş fırınlarda pişiriliyor.
İftardan sonra fırınlarda başlayan kömbenin pişirme mesaisi sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor.
Ramazan Bayramı'nda misafirlere ikram edilen kömbe, ziyarete gelemeyecek şehir dışındaki akrabalara da kargoyla gönderiliyor.
"Bayramlarımızın vazgeçilmez tatlısıdır"
Ev hanımı Emine Barutçu, AA muhabirine, her yıl ramazan ve kurban bayramlarında geleneksel lezzet olan kömbe yaptıklarını söyledi.
Bu yıl da Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla evlerde kömbe telaşının başladığını aktaran Barutçu, her gün bir evde toplanarak imece usulüyle bu lezzeti yaptıklarını belirtti.
Barutçu, kömbenin aroması, ağızda dağılan özelliği ve uzun süre bozulmadan saklanabilmesi dolayısıyla tercih edildiğini anlatarak, bayramlarda mutlaka her evde misafirlere kömbe ikram edildiğini dile getirdi.
"Bayramda kömbeyi yapmayan ev yok gibidir, bayramlarımızın vazgeçilmez tatlısıdır." diyen Barutçu, kömbenin cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere 4 çeşit hazırlandığını, en çok tercih edileninin de hurmalı olduğunu ifade etti.
Barutçu, her bayram 20 kilograma yakın kömbe yaptıklarını ifade etti.
Ev hanımı Dilek Ceren de geleneksel lezzeti yıllardır imece usulüyle büyük bir keyifle yaptıklarını aktardı.
"Kömbe fırıncılar içinde önemli gelir kaynağı oluyor"
Fırıncı İbrahim Ayaz da iftardan sonra kömbe pişirme mesaisine başladıklarını aktararak, "Asırlardır yapılan geleneksek tatlı kömbe pişirimine başladık. Ev hanımlarının evlerinde yaptıkları kömbeler tepsilere dizilerek buraya getiriliyor. Kömbeler, yaklaşık 150 derecelik ateşte 15 dakikada hazır hale geliyor. Tepsi başına bu yıl 7,5 lira alıyoruz. Kömbe fırıncılar için önemli gelir kaynağı oluyor." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği
Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu
TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.
İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı
İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.
SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, TEKNOFEST’te Gençlerle Buluştu
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2026 kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen festival alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelip projelerini dinledi
TEKNOFEST Güneydoğu’da önemli buluşma: SANKO Holding’den Milli Teknoloji Hamlesi vurgusu
TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki festival alanında, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ı ağırladı.