© Haber Hanesi 2014 - 2025

Ceyhan Nehri’nde görülen balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu: ”Bölgede çok ciddi analizlerin yapılması, örnek toplanması ve incelenmesi gerekiyor”

ADANA (AA) Adana'da, Ceyhan Nehri'nde görülen balık ölümleriyle ilgili incelemeler sürüyor.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerinin, Ceyhan Nehri'nin merkez Yüreğir ilçesi Esenler Mahallesi'nden geçtiği bölümde farklı türdeki çok sayıda balığın ölü olarak kıyıya vurmasıyla ilgili başlattığı çalışmalar devam ediyor.

Yetkililerin, sudan ve ölü balıklardan aldıkları numunelerin sonuçları bekleniyor.

"Bölgede çok ciddi analizlerin yapılması gerekiyor"

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, AA muhabirine, balık ölümlerinin görüldüğü nehirde su seviyesinin de düştüğünü belirtti.

Nehirdeki balık ölümleriyle ilgili görüntülerde, çok ciddi miktarda içerisinde kimyasal bulunduğu tahmin edilen atık su boşaltımının olduğuna değinen Gündoğdu, şöyle devam etti:

"Bu atık suyun kaynağının, bir sanayi bölgesinin arıtma tesisinin çıkış suyunun döküldüğü yerde olması, 'Acaba bu su arıtılmadan mı boşaltıldı?' sorusunu akıllara getiriyor. Bunların hepsini söylemek için bölgede çok ciddi analizlerin yapılması, örnek toplanması ve incelenmesi gerekiyor. Özellikle hangi tür kimyasalların bulunduğunun tespit edilmesi gerekiyor."

Gündoğdu, bölgeden tarımsal amaçlı kullanım suyu da çekildiğini belirtti.

Yeterli düzeyde arıtılmadan yapılacak atık su boşaltımının bölgedeki tarımsal üretimi de etkileyeceğini savunan Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Doğu Akdeniz kıyılarımızda, nehirlerden kaynaklanan atık su deşarjının yoğunluğu bölgede ciddi bir kirlilik meydana getiriyor. Bu tek başına Ceyhan Nehri'ndeki balıkların ölmesine değil, aynı zamanda çok geniş bir alanda hem denizel ekosistemi hem tarımsal alanları etkiliyor. Bu da besin zincirinin kimyasallarla kirletilmesi anlamına geliyor. Sağlıklı çevrenin gözetilerek sanayi faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Buna dair yasal düzenlemeler yeterli. Yasal düzenlemelerin kontrollerle ve yaptırımlarla beraber uygulanması, daha sonra meydana gelebilecek bu tür problemlerin engellenmesi açısından işletilmesi gerekiyor. Aksi takdirde biz bu sorunları tekrar tekrar görmek durumunda kalabiliriz."

Sudan ve balıklardan numuneler alınmıştı

Ceyhan Nehri'nin merkez Yüreğir ilçesi Esenler Mahallesi'nden geçtiği bölümde, farklı türdeki çok sayıda balık ölü olarak kıyıya vurmuştu. Durumun bildirilmesi üzerine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce, balık ölümlerinin görüldüğü bölgede inceleme başlatmış, sudan ve ölü balıklardan numune almıştı.

İlginizi Çekebilir

Gündem yaratan operasyonda Bakan Çiftçi’yi sinirlendiren “Seyyid Kutub” detayı

Kahramanmaraş’ta yazar Sadi Yüksel’in gözaltına alındığı operasyonun görüntüleri ve basına yansıma biçimiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma talimatını veren İçişleri Bakanı Çiftçi’nin, operasyonda ele geçirilen dokümanlar arasında yazar ve düşünür Seyyid Kutub'un kitabının sergilenmesine de tepki gösterdiği belirtildi. Konuyla ilgili geniş kapsamlı inceleme yapılacak.

Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği

Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.

İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı

İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.

SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, TEKNOFEST’te Gençlerle Buluştu

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2026 kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen festival alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelip projelerini dinledi 

TÜM HABERLER