© Haber Hanesi 2014 - 2025

Batı Akdeniz’den Avrupa ülkelerine 407,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu: ”Avrupa ülkelerine ihracatın yarıya yakınını yaş meyve sebze sektörü gerçekleştirirken, ikinci sırada yer alan maden sektörü, ihracatını neredeyse iki kat artırdı”

ANTALYA (AA) Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz bölgesinden ilk 4 aylık süreçte Avrupa ülkelerine gerçekleşen ihracat 407,2 milyon dolara ulaştı, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 32,29 artış kaydedildi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, Batı Akdeniz ihracatının her geçen ay rekorlar kırarak gelişimini sürdürdüğünü, 1 0cak30 Nisan döneminde en fazla ihracatın Avrupa kıtasında yer alan ülkelere yapıldığını ifade etti.

Antalya, Burdur ve Isparta illerinden geride kalan 4 aylık süreçte Avrupa Birliği ülkelerine 336,8 milyon dolar, AB üyesi olmayan diğer ülkelere de 70,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkelerine ihracatın yarıya yakınını yaş meyve sebze sektörü gerçekleştirirken, ikinci sırada yer alan maden sektörü, ihracatını neredeyse iki kat artırdı. Avrupa ülkelerine toplam 407,2 milyon dolar ihracatın 188,1 milyon dolarını yaş meyve sebze sektörü, 52,6 milyon dolarını maden sektörü, 35,7 milyon dolarını demir ve demir dışı metaller sektörü, 35,3 milyon dolarını ağaç orman ürünleri sektörü, 23,4 milyon dolarını da kimya sektörü gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatta yüzde 32,29 oranında artış yaşandı."

Çavuşoğlu, Avrupa'ya ihracatın kirazvişne, kayısı, şeftali, üzüm ve nar sezonunun gelmesiyle ivme kazanacağını belirterek yaylalarda sera üretiminin başlamasıyla yaş sebze üretiminin de aralıksız devam edecek olmasının ihracatı artıracağını vurguladı.

Batı Akdeniz'den en fazla ihracat gerçekleştirilen coğrafyaların arasında ikinci sırayı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri aldığına işaret eden Çavuşoğlu, Kuzey Amerika ülkeleri ile Orta Doğu ülkelerine gerçekleşen ihracatın da ciddi ivme kazandığını bildirdi.

Bölgeden Orta Doğu ülkelerine gerçekleşen ihracatın geçen yılın 4 aylık dönemine kıyasla yüzde 41,10 artarak 85,7 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Çavuşoğlu, Kuzey Amerika ülkelerine olan ihracatın da yüzde 39,30 artışla 61,5 milyon dolara ulaştığını ifade etti.


İlginizi Çekebilir

Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği

Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.

İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı

İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.

SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, TEKNOFEST’te Gençlerle Buluştu

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2026 kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen festival alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelip projelerini dinledi 

TEKNOFEST Güneydoğu’da önemli buluşma: SANKO Holding’den Milli Teknoloji Hamlesi vurgusu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki festival alanında, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ı ağırladı.

TÜM HABERLER