Sanko Üniversitesinde Ms Hasta Okulu Panel Yapıldı
SAĞLIKSANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı tarafından, merkezi sinir hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) ele alındığı “MS Hasta Okulu” konulu toplantı düzenlendi.
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen toplantıda MS hastalığına yönelik bilgiler paylaşan Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münife Neyal, “MS hastalığı, sıklıkla genç erişkin yaşlarda başlar” dedi.
MS’in merkezi sinir sistemi hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Neyal, hastalığın içeriğine yönelik şu bilgileri verdi:
“Beyin, beyincik, beyin sapı ve omurilik, merkezi sinir sistemini oluşturur. Bu hastalık adını beynin birden çok yerinde görülmesinden dolayı çoklu anlamına gelen ‘multipl’ ve sinir uzantılarının etrafını çevreleyen miyelin kılıflarının etkilenmesini tanımlayan ‘skleroz’dan almaktadır.”
DOĞRU BİLGİ VE HASTAYI DESTEKLEYEN YAKLAŞIMLARIN ÖNEMİ
MS hastalığına büyük bir toplumsal ilgi olduğunu ancak bu konuda ciddi bilgi kirliliği bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Neyal, hastalıkla ilgili toplumsal farkındalığın artırılması kadar hastaların ve ailelerinin doğru bilgilerle donatılması konusunda hekimlere önemli görevler düştüğünü söyledi.
Bu şekilde hastaların ve ailelerinin yaşamlarının her noktasında doğru karar alabilmesinin kolaylaşacağını ve karşılıklı destek sağlanabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Neyal, şöyle devam etti:
“MS hastalarının takibi aslında bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Nörologlar, fizyoterapistler, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, diyetisyenler, psikiyatristler bu ekibin temel üyeleridir. Gerekli durumlarda tüm diğer sağlık bilimleri alanlarındaki uzmanlardan da yardım alınabilir.”
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Abdurrahman Neyal, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Ekmekyapar Fırat ile Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Emine Kılıçparlar Cengiz’in de katıldığı toplantıda hastalar ve yakınları tarafından sıklıkla sorulan sorular gözden geçirildi ve katılımcıların soruları yanıtlandı.
İlginizi Çekebilir
SANKO Hastanesi'nden Önemli Uyarı: Açlık Her Zaman Mideden Gelmiyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Diyetisyen Zelal Ürek, sağlıklı beslenmenin ilk adımının, ne yediğimizi değil, neden yediğimizi de anlamak olduğunu söyledi.
SANKO Üniversitesi Hastanesi'nden Ailelere Yaz Tatili Beslenme Rehberi
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, sağlıklı beslenen çocukların tatilde daha enerjik olduğunu belirterek, yaz tatilinde çocukların beslenme düzeninin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Uzman Diyetisyen Meltem Demirci Uyardı: Güvenli Gıda Olmadan Sağlıklı Beslenme Mümkün Değil
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, güvenli gıda olmadan, sağlıklı beslenmenin mümkün olmadığını söyledi.
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Elemanı Arş. Gör. Yeşim Köylüoğlu, Kurban Bayramı süresince değişen beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerinde önemli etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek bayramda dengeli beslenme uyarısında bulundu.
SANKO Üniversitesi’nden Hipertansiyon Uyarısı: İlaçlara Rağmen Düşmüyorsa Dikkat
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Beyhan Tiryaki, hipertansiyonun dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir hastalık olduğunu söyledi.
SANKO'dan Astım Hastalarına Bahar Uyarısı: İlaçlarınızı Aksatmayın
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Haşim Karakuş, polen yoğunluğunun arttığı bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıklara bağlı şikâyetlerin de artış gösterdiğini söyledi.