SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞR. ÜYESİ PROF. DR. SARIKABADAYI
Kahramanmaraş HaberleriSANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ünal Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin diğer bebeklere göre daha uzun süre hastanede kaldıklarını ve evde bakımlarının da çok önemli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sarıkabadayı, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, normal gebelik süresini tamamlayarak doğan bebeklerin “miadında doğan”, gebeliğin 37’nci haftasından önce dünyaya gelen bebeklerin ise “prematüre yenidoğan” olarak kabul edildiğini kaydetti.
“Prematüre bebekte de diğer bebeklerde olduğu gibi özellikle ilk beslenmenin kolostrum denilen anneden gelen ilk sütle yapılması çok önemli ve değerlidir” diyen Prof. Dr. Sarıkabadayı, anne sütü ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Anne sütü, bebeği enfeksiyonlardan ve bağırsak sistemini nekrotizan enterokolitten (bağırsaklarda oluşan ve hemen tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilen bir enflamasyondur) koruma gibi pek çok faydasıyla birlikte, ilerde zeka düzeyinin bile daha iyi olmasına katkı sağlar.
Bebekler emmediğinde annelere sütlerini sağarak steril kaplarda ve buzdolabında uygun koşullarda saklamalarının öneriyoruz. Anne sütü yokluğu ya da yetersizliğinde bu sütler kullanılabilir.”
Erken doğan bebekte emme, yutma, nefes alma ve tüm bunların koordinasyonunda sorunlar yaşanabileceğini anlatan Prof. Dr. Sarıkabadayı, “Beslenme sırasında yaşanabilecek soluk tutma, morarma atakları, emme, yutma ve nefes alma koordinasyonunda ilk günler, bazen de birkaç hafta sürebilen, sık yaşanan sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
BEBEKLERİN BEYİN GELİŞİMİNDE UYKU ÖNEM TAŞIYOR
Bebeklerin beyin gelişiminde uykunun da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin doğumdan sonra ilk günlerinin büyük bir kısmını 15- 22 saat uykuyla geçirdiğini, bunun da normal bir bebeğin uyku süresinden fazla olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Sarıkabadayı, 36. hafta sonrasında uyku azalırken ağlamanın arttığını anımsatarak, şu önerilerde bulundu:
“Prematüre bebekler düzenli uyku, uyanıklık döngüsü geliştirmeleri uzun sürdüğünden özellikle geceleri uyumakta zorluk çekerler. Bu ritmi oluşturabilmeleri için oyun ve uyaranları gündüz saatlerine saklayın. Bebekler daha az ses ve ışıkla daha rahat uyuyabileceğinden, gece bebeğinizi beslerken ya da altını değiştirirken zayıf ışık kullanabilirsiniz. Sallamak, banyo yaptırmak, gezdirmek de yarar sağlayabilir.”
İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş’ta Ayser Çalık Ortaokulu Davasında Tahliye Kararı! Aileler Tepkili
Ayser Çalık Ortaokulu saldırısı davasında verilen tahliye kararı ailelerin tepkisine yol açtı. Duruşma 4 Aralık’a ertelenirken itiraz açıklaması geldi.
Kahramanmaraş Büyükşehir, Dulkadiroğlu Ballıca’da Asfalt Mesaisini Durmaksızın Sürdürüyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu Ballıca Mahallesi’nde sıcak asfalt mesaisini sürdürüyor. Ekipler, 10 bin 4’üncü sokağı sıcak asfalt ile buluşturuyor.
Kâbe Örtüleri ve Mukaddes Emanetler Onikişubat’ta ziyarete açıldı
Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi ile Kahramanmaraş İl Müftülüğü iş birliğinde düzenlenen Kâbe Örtüleri ve Mukaddes Emanetler Sergisi, düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (sav), Ehl-i Beyt’e, Ashab-ı Kiram’a ve İslam tarihinin önemli şahsiyetlerine ait 150’nin üzerinde mukaddes emanet ile farklı dönemlere ait Kâbe örtülerinin yer aldığı sergi, 13 Eylül 2026 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Kahramanmaraş Büyükşehir, Sarıçukur Yolunu Tamamen Yeniledi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu ve Onikişubat’ın sınır mahallelerinin şehir merkeziyle bağlantısını sağlayan 5 kilometrelik arterde çalışmalarını tamamladı. 40 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen güzergâhta 14 bin ton sıcak asfalt kullanıldı. Yol çizgi çalışmalarının da tamamlandığı yol, daha güvenli ve konforlu hale getirildi.
Kahramanmaraş Büyükşehir, Göksun’da Sosyal Alanların Ulaşımını Yeniliyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Göksun’da vatandaşların yoğun olarak kullandığı hizmet noktalarının ulaşım konforunu artırmaya devam ediyor. Devlet Hastanesi ve kaymakamlık binasının ardından şimdi de İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile bölgedeki spor tesislerinin çevresinde sıcak asfalt serimi yapılıyor.
Elbistan Kırsalında Ulaşımı Rahatlatacak Yeni Köprünün Temeli Atıldı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Elbistan Geçit Mahallesi’nde yaklaşık 51 yıldır hizmet veren mevcut köprünün yerine 15 Milyon TL yatırımla yeni köprü inşa ediyor. 15 metre genişliğinde ve 63 metre uzunluğunda olacak 7 ayaklı köprünün temel inşasına başlandı.