© Haber Hanesi 2014 - 2025

Sağlık Sen Şiddet Raporu Yayınladı

Sağlık Sen Ağustos ayında sağlık çalışanlarına karşı oluşan şiddet raporunu yayınladı

Sağlık Sen'in yayınladığı rapor şöyle ; 

Fedakâr sağlık çalışanları, Ağustos ayında da şiddet görmeye devam etti ve ne yazık ki rakamlar bir önceki ayın üzerine çıktı.
Yapılan tüm uyarılara, caydırıcı tüm cezai müeyyidelere rağmen şiddetin hala sağlık çalışanlarıyla anılıyor olması, her açıdan ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Bu sorunlarında başında, şiddet kurbanı sağlık çalışanları gelmektedir ki zaman zaman canlarından dahi olmaktadırlar.
Maruz kaldıkları şiddet nedeniyle yaralananlar, psikolojik tedavi görenler, travma geçirenleri de unutmamak gerekir.
Elbette tüm bu sorunların yanında sağlık hizmetlerinde de ciddi aksamalar yaşanmakta ve olan en nihayetinde yine insana yani hastalara olmaktadır.
Sağlık çalışanlarını ve sağlık sistemini tehdit eden bu sorun karşısında herkesin ve her kurumun elbirliği ile mücadele etmesi gerekmektedir.
Kaldı ki sağlık çalışanlarının en ön safta savaştığı salgın günlerinden geçtiğimizi hiç kimse unutmamalıdır.
İşin tuhafı tam da bu süreçte, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların önemli bir bölümünün, koronavirüs şüphelisi hastalar ve yakınları olmasıdır.
Sağlık çalışanları bu durumu hak etmiyor; verilen emeğin, gösterilen fedakârlığın, yürütülen üstün çabanın karşılığı şiddet olmamalıdır.
Bu nedenle, adli süreçlerde şiddet uygulayanlara ödüllendirir gibi sözde cezalar verilmemelidir.
Şurası açık ki sağlıkta şiddeti; hafife alarak, üstünü örterek, görmezden gelerek, üretilen bahanelere meşruiyet sağlayarak önlemek mümkün değildir.
Madem sorun, bir milyonu aşkın sağlık çalışanını ve sağlık sistemini hedef alıyor, o halde verilecek mücadele de bu büyüklükte ve bu hassasiyetle yürütülmelidir.
Ağustos ayında, şiddet uyguladığı öne sürülen 39 saldırgandan 21’i, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştır ki bu durum, mücadelenin yeterince hassasiyetle yürütülmediğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.  
Sağlık-Sen olarak “Sağlıkta Şiddet Raporu”nu her ay bu mücadelenin zorunluluğunu ve aciliyetini ortaya koymak amacıyla paylaşıyoruz.  
Kamuoyuna yansıyan olayları temel alarak hazırlamış olduğumuz “Ağustos Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu”, meseleyi tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir.  
Ağustos ayı boyunca, sağlık birimlerinde 22 şiddet olayının yaşandığını görüyoruz. Yaşanan olaylarda 39 saldırgan yer alırken, 41 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu.
22 olayın 10’u fiili, 6’sı hem sözlü hem fiili, 4’ü sözlü, 2’si ise taciz şeklinde gerçekleşti.
Olaylarda hasta yakınlarının ön planda olduğu görülmektedir. 39 saldırgandan 24’ü hasta yakını iken, 12’si hasta, 3’ünü de yöneticiler oluşturuyor.
Saldırganlara karşı uygulanan adli işlemlere baktığımızda ise 21 saldırganın ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıklarını görüyoruz. Buna karşın 15 saldırgan ise tutuklanmıştır. Mobing uyguladığı öne sürülen 3 şahıs hakkında da hiçbir işlem yapılmamıştır.
Vakaların görüldüğü yerlere baktığımızda şiddetin mekân ayırt etmediğini görüyoruz. 11 vaka hastanede, 5 vaka sahada, 4 vaka aile sağlığı merkezlerinde, 2 olay ise eczanede vuku bulmuştur.
Olaylarda adres ayırt etmeyen şiddetin kimlik ayrımı yapmadığını da görüyoruz; 13 güvenlik görevlisi, 11 doktor, 5 hemşire, 3 112 çalışanı, 4 eczacı, 5 de farklı branşlarda görev yapan sağlık çalışanı şiddetin kurbanı olmuştur.  

İlginizi Çekebilir

SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.

SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor

SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.

SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi

SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.

Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.

Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.

Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik

Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.  

TÜM HABERLER