Maymun Çiçeği Virüsü Küresel Sağlığı Tehdit Ediyor: Dünya Genelinde 95 Bin Vaka
SAĞLIKCOVID-19'un ardından, dünyada dikkat çekici yeni hastalıklar gündeme gelmeye başladı. Bunlardan biri de Maymun Çiçeği (Mpox) virüsü. Orta ve Batı Afrika'da daha çok rastlanan bu zoonotik hastalık, son yıllarda uluslararası sağlık camiasının ilgisini çekmeye başladı.
Maymun çiçeği virüsü, insanların enfekte olmuş bireylerle veya hayvanlarla doğrudan teması yoluyla bulaşabiliyor. AHEF Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilim Eğitim Komisyonu Sorumlusu Dr. Zeynep Özsevimli, bu hastalığın 2022 yılında geniş çapta duyulmaya başlandığını ve genellikle 2-4 hafta süren, kendi kendini sınırlayan belirtiler gösterdiğini belirtti.
Afrika'da Acil Durum: Maymun Çiçeği Virüsü
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), Maymun Çiçeği virüsünün kıta genelinde yayılması nedeniyle acil durum ilan etti. Dr. Özsevimli'nin verdiği bilgilere göre, 1 Ocak 2022'den 31 Mart 2024'e kadar 117 ülkeden 95.226 laboratuvarca doğrulanmış Mpox vakası bildirilmiş olup, bu vakalardan 185'i ölümle sonuçlanmış. Mart 2024 itibarıyla, Afrika Bölgesi'nde en yüksek vaka sayısı bildirilmiş durumda. Türkiye’de ise 2022 yılında bir vaka bildirilmiş, fakat şu ana kadar yeni bir vaka rapor edilmemiştir.
Maymun Çiçeği: Belirtiler ve Yayılma
Maymun Çiçeği virüsü, kaşıntılı deri döküntüleri, ateş, lenf düğümlerinde şişme, kas ağrıları ve solunum problemleri gibi belirtiler gösterir. Dr. Özsevimli, hastalığın insanlardan insanlara ve bazen hayvanlardan bulaşabileceğini belirtiyor. Özel bir tedavisi bulunmayan bu virüs için mevcut ilaçlar, semptomları hafifletmeye yönelik olarak kullanılmaktadır. Virüs genellikle 2-4 hafta süren bir hastalık süreci ile kendini sınırlamaktadır.
Küresel Önemi ve Korunma Yöntemleri
Maymun Çiçeği, yalnızca Afrika'yla sınırlı kalmayıp, nadir de olsa diğer kıtalarda da görülmektedir. Dünya genelinde 107 ülkede bildirilen vakaların 89'u, daha önce vaka görülmeyen bölgelerden. Bu durum, hastalığın küresel önemini artırıyor.
Çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı korunmada etkili olabileceği belirtiliyor. 2019 yılında ABD ve Avrupa'dan onay alan yeni bir aşı, hastalığın önlenmesine yardımcı olabiliyor. Ayrıca, daha önce çiçek aşısı olmuş kişilerin hastalığı daha hafif geçirebileceği veya hastalıktan korunabileceği vurgulanıyor.
Maymun Çiçeği virüsü, küresel sağlık güvenliği için önemli bir tehdit olarak kabul ediliyor ve sağlık yetkililerinin bu konudaki dikkatli izleme ve önlemlerini sürdürmeleri gerekiyor.
İlginizi Çekebilir
SANKO Hastanesi'nden Önemli Uyarı: Açlık Her Zaman Mideden Gelmiyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Diyetisyen Zelal Ürek, sağlıklı beslenmenin ilk adımının, ne yediğimizi değil, neden yediğimizi de anlamak olduğunu söyledi.
SANKO Üniversitesi Hastanesi'nden Ailelere Yaz Tatili Beslenme Rehberi
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, sağlıklı beslenen çocukların tatilde daha enerjik olduğunu belirterek, yaz tatilinde çocukların beslenme düzeninin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Uzman Diyetisyen Meltem Demirci Uyardı: Güvenli Gıda Olmadan Sağlıklı Beslenme Mümkün Değil
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, güvenli gıda olmadan, sağlıklı beslenmenin mümkün olmadığını söyledi.
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Elemanı Arş. Gör. Yeşim Köylüoğlu, Kurban Bayramı süresince değişen beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerinde önemli etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek bayramda dengeli beslenme uyarısında bulundu.
SANKO Üniversitesi’nden Hipertansiyon Uyarısı: İlaçlara Rağmen Düşmüyorsa Dikkat
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Beyhan Tiryaki, hipertansiyonun dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir hastalık olduğunu söyledi.
SANKO'dan Astım Hastalarına Bahar Uyarısı: İlaçlarınızı Aksatmayın
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Haşim Karakuş, polen yoğunluğunun arttığı bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıklara bağlı şikâyetlerin de artış gösterdiğini söyledi.