KSÜ Teknofest 2021’de Birincilik Sahibi Olan Takım'ı Ödüllendirildi
GÜNDEMKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Kurşun'un danışmanlığını yaptığı, Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Yusuf Ziya Elçi tarafından geliştirilen ve TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 2021 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi kategorisinde Türkiye birinciliği elde eden ‘OtoFilika’ isimli proje basına tanıtıldı.
KSÜ Rektörlük Senato Odasında gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, Proje Danışmanı Doç. Dr. Celal Kurşun, yüksek lisans öğrencisi Yusuf Ziya Elçi katıldı.
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 2021 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi kategorisinde birincilik elde ederek önemli bir başarıya imza atan ‘Filikaelçi’ takımını tebrik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, ülkemizin 2023 hedeflerine 2053 ve 2071 vizyonuna katkı sağlayan milli ve yerli projeleri üniversite olarak desteklediklerini, bu doğrultuda şehir ve bölgenin sorunlarını akademik tez ve proje konusu olarak çalışan araştırmacılara senato kararıyla Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi vasıtasıyla yüzde 50 ek destek sağladıklarını belirtti.
‘Filikaelçi’ takımının elde ettiği başarının yeni çalışmalar için üniversitemizdeki araştırmacıların motivasyonunu artıracağını ifade eden Rektör Can, “Üniversitemizde oluşturduğumuz huzur ve güven iklimi başarılı çalışmaların ortaya çıkmasında önemli bir etken, üniversitemizde bu başarı potansiyeline sahip birçok projenin çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar neticelendikçe sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi.
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı ve Fen-Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Kurşun ise proje için ana çıkış noktalarının boğulma ile ilgili veriler olduğunu belirterek, “Dünyada her yıl 372 bin kişi, ülkemizde ise 900 kişi boğularak yaşamını yitiriyor. Sadece Akdeniz’de ölüm sayısı ise son 5 yılda 15 bin kişi. Bu veriler ışığında böyle bir proje ortaya koyma fikri ortaya çıktı.” dedi.
Teknofest’e katılım ve proje geliştirme süreçlerine ilişkin bilgiler veren Doç. Dr. Celal Kurşun, projenin her aşamasında kendilerine desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Niyazi Can ve KSÜ ailesine teşekkürlerini sundu.
Elektrik-Elektronik mühendisi olan ve Kahramanmaraş Serhan Çalık Ortaokulunda matematik öğretmeni olarak görev yapan KSÜ yüksek lisans öğrencisi olan Yusuf Ziya Elçi, Teknofest gibi büyük bir organizasyonda birincilik elde etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
"Bu su üzerindeki ilk tasarımım ve çalışmam. Oto Filika tamamen insansız, arama-kurtarma çalışmasında insana ihtiyaç duymadan hareket eden bir prototip çekirdek robottur. Kaza alanına kadar kanatları kapalı, kaza alanından sonra kanatlarını açarak insanları paletler yardımıyla insansız bir şekilde alacak bir sistem.” Diyen Yusuf Ziya Elçi, “Sistem otonom dengeli olduğundan dolayı hem dalgalarla baş edebilme gücü yüksek kabiliyette hem de alabora olsa ve kanadının birini kaybetse dahi kendi dengesini koruyabilecek. Çünkü su üzerindeki stabilizasyon çok zordur. Su üzerindeki stabilizasyonu sağlayan bir sistemdir. Faaliyet noktasında tabii ki bundan sonraki süreç bizi aşan bir süreç. Yani yatırımcıların ilgisini çekerek kullanılabilir ve uygulanılabilir. Bir ön AR-GE'den sonra yatırım haline getirerek kullanılabilir hale getireceğiz." şeklinde konuştu.
Uzaktan kontrol edilebilen, alabora olmayı engelleyen sistemlere sahip "Oto Filika", dalgalı sularda gövdesini otonom olarak dengeleyip kurtarma esnasında dalgalarla birlikte senkronize sabitlik sağlayarak arama kurtarma çalışmalarında kazazedeleri tekneye alıyor.
Özellikle sel ve fırtına gibi durumlarda güçlükle yürütülen su üzerinde kurtarma operasyonlarında kurtarma ekiplerinin hayatını tehlikeye atmadan kurtarma faaliyetlerinin uzaktan kontrolle ve otonom olarak yapılabilmesine olanak sağlayan ‘OtoFilika’ su üzerinde en muhtemel risklerden birisi olan alaborayı engelleyen sisteme sahip. Otofilika olası abora koşullarında kendini otonom olarak düzeltecek şekilde tasarlandı.
Proje tanıtım toplantısının ardından, Filikaelçi takımını tekrar tebrik eden üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, proje danışmanı Doç. Dr. Celal Kurşun ve yüksek lisans öğrencisi Yusuf Ziya Elçi’ye çeşitli hediyeler takdim etti.
İlginizi Çekebilir
Çimko’nun 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na Stevie® Awards’tan Bronz Ödül
Çimko’nun "2024 Sürdürülebilirlik Raporu", uluslararası iş dünyasının ödül programlarından biri olan 23. Uluslararası İş Ödülleri’nde (The 23rd Annual International Business Awards®) "En İyi Sürdürülebilirlik Raporu" kategorisinde Bronz Stevie® Ödülü’ne layık görüldü.
30 Ağustos’un kadın kahramanları SANKO Üniversitesi’nde anıldı
SANKO Üniversitesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni düzenlendi. Programda Milli Mücadele’nin kadın kahramanları ve fedakârlıkları anlatıldı.
Başkan Dr. Yıldırım’dan 30 Ağustos Vurgusu: “Vatan Sevgisinin En Güçlü Yansıması”
Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Şehitkamil Turnuvası’nda Büyük Heyecan: Gaziantep Basketbol Sahaya Çıkıyor
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Şehitkamil Turnuvası kapsamında 29 Ağustos Cumartesi günü Gaziantep Basketbol ile Mersin Spor Kulübü arasında oynanacak karşılaşma öncesinde düzenlenecek kortej yürüyüşüne ve mücadeleye tüm Gazianteplileri davet etti.
Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Hasta Kabulüne Başladı
Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
Şehitkamil’de “Her Dilimde Vefa” Büyüyor: Şekabel Baklava Yeni Noktalarda
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın “Her Dilimde Vefa” sloganıyla hayata geçirdiği Şekabel Baklava, Kuzeyşehir ve Gazikent bölgelerinde de hizmet vermeye başladı.