Kahramanmaraş'ta Korkutan Açıklama: Narlı Fayı 6,7-6,8 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir
Kahramanmaraş HaberleriKahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin komşu faylara etkileri üzerine yapılan araştırmalarda, Narlı fayının ciddi bir tehlike oluşturabileceği belirtiliyor.
Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu tarafından yürütülen çalışmalarda, Narlı fayı üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, bu fayın 6,7-6,8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği öngörülüyor.
Narlı Fayının Durumu ve Riskler
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayı üzerinde açtıkları hendeklerde yaptıkları çalışmalarla, bu fayın son 10 bin yıl içinde üç büyük deprem ürettiğini belirtti. Hendeklerde yapılan gözlemler, Narlı fayının geçmişteki büyük depremlerle ilgili bilgiler sunuyor. Ayrıca, bu fayın 25 kilometre uzunluğunda olup, kendi başına 6,7-6,8 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahip olduğu ifade ediliyor.
Prof. Sözbilir, Narlı fayının Gaziantep'e doğru devam ettiğini ve kırılması durumunda Sakçagözü fayı ile birleşme riski taşıdığını da ekledi. Ayrıca, bu fayın henüz tümüyle kırılmadığı ve 6 Şubat 2023 depremlerinde etkilenmeyen kısımların bulunduğu belirtildi.
Deprem Haritası ve Gelecek Çalışmalar
Ölü Deniz fayının parçaları olarak değerlendirilen Narlı ve diğer fayların detaylı incelemesi, 2025 yılında tamamlanacak büyük bir projeyle gerçekleştirilecek. Bu proje tamamlandığında, Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncelleneceği ve illerin deprem risklerinin daha net bir şekilde belirleneceği ifade ediliyor.
Prof. Sözbilir, Türkiye’nin diğer bölgelerinde de büyük fayların bulunduğunu ve bazı bölgelerin İstanbul’dan daha yüksek tehlike taşıyabileceğini vurguladı. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve çevresindeki illerin, kırılan fay parçasına komşu olduğu için daha yüksek tehlike altında olduğu belirtiliyor.
Söz konusu araştırmalar, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mevcut olan deprem risklerini anlamak ve gerekli önlemleri almak için önemli bilgiler sunuyor.
İlginizi Çekebilir
Onikişubat Belediyesi, ilçe genelinde ulaşım seferberliğini sürdürüyor
Onikişubat Belediyesi, ilçe merkezinin yanı sıra kırsal mahallelerde de ulaşım ve üstyapı altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Kahramanmaraş'taki Okul Saldırganının Anne Babası Hakim Karşısına Çıkacak
Kahramanmaraş'ta Ayser Çalık Ortaokulu'nda 9 öğrenci ve 1 öğretmenin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıya ilişkin soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edilirken, sanıklar hakkında yargılama süreci resmen başladı.
Kahramanmaraş'ta Karamaraş Caddesi Yenileniyor! KASKİ'den Geleceğe Yatırım
KASKİ, Kahramanmaraş Bağlarbaşı Mahallesi Karamaraş Caddesi'nde altyapıyı yeniliyor. Modern ve dayanıklı altyapı için çalışmalar sürüyor.
Kahramanmaraş'ta Maganda Kurşunu Davasında Karar! Sanık Tahliye Edildi, Aile Tepkili
Kahramanmaraş Ekinözü'nde maganda kurşunuyla ölen Durdu Tatar davasında sanığa 3 yıl 10 ay hapis verildi. Mahkeme tahliye kararı aldı.
4 Kişi Geldi, Kanlı Saldırı Gerçekleşti! Kahramanmaraş'ta Şok Olay
Kahramanmaraş'ta evine gelen 4 kişinin bıçaklı saldırısına uğrayan 27 yaşındaki genç ağır yaralandı. Polis şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.
Milletvekili Karakoç'tan NATO Zirvesi Mesajı: "Türkiye İçin Yeni Stratejik Dönem Başladı"
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Doç. Dr. Zuhal Karakoç, NATO Ankara Zirvesi'nin Türkiye'nin savunma sanayii, CAATSA yaptırımları, F-35 programı ve stratejik özerklik hedefleri açısından yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, sürecin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.