Kahramanmaraşlı Sporcu Dikeç’in Atış Pozu Üzerinden Ticari Kar: İzinsiz Kullanım Cezai İşleme Tabi
GÜNDEM2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'ye gümüş madalya kazandıran Kahramanmaraşlı Yusuf Dikeç'in ekipman kullanmadan yaptığı atış sırasında çekilen fotoğrafı, sosyal medyada büyük ilgi gördü. Ancak bu görselin ticari amaçlarla kullanımı, hem maddi hem de manevi zararlara yol açabilir. Dikeç'in atış pozunun çeşitli tişört baskıları ve animelere dönüştürülmesi üzerine uzmanlar, bu tür kullanımın izinsiz olduğu takdirde hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Patent Marka Vekilleri Derneği Başkanı Uğur Yalçıner, kişisel isim, unvan, yazılı ve görsel tüm görüntülerin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunduğunu belirtti. Yalçıner, uluslararası düzeyde de bu hakların geçerli olduğunu ve izinsiz kullanımın hukuki ve cezai yaptırımları beraberinde getirebileceğini ifade etti.
Dikeç'in atış pozu, dünya çapında tişörtler ve benzeri ürünlerde kullanılırken, bu kullanımın izne tabi olduğunu belirten Yalçıner, iznin kapsamı ve süresinin açıkça belirtilmesi gerektiğini vurguladı. İzin belgesi, lisans sözleşmesine dönüştürülmeli ve kullanıma dair tüm ayrıntılar yazılı olarak düzenlenmelidir.
Yalçıner ayrıca, Dikeç'in kişisel görüntülerinden yapılan animelerle ilgili hem yurtiçinde hem de yurtdışında hukuki işlemler başlatılabileceğini söyledi. Sporcular ve ünlüler için isim ve imajların izinsiz kullanımı, maddi ve manevi zararlar doğurabilir. İzinsiz kullanım yapanlar, bu kişilerin ün ve itibarlarından haksız kazanç elde edebilir ve kötüye kullanım, kişinin itibarını zedeleyebilir. İzinsiz kullanım nedeniyle ortaya çıkan zararlar, hukuki davalar yoluyla tazmin edilebilir ve bu durum para veya hapis cezasına yol açabilir.
İlginizi Çekebilir
Çimko’nun 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na Stevie® Awards’tan Bronz Ödül
Çimko’nun "2024 Sürdürülebilirlik Raporu", uluslararası iş dünyasının ödül programlarından biri olan 23. Uluslararası İş Ödülleri’nde (The 23rd Annual International Business Awards®) "En İyi Sürdürülebilirlik Raporu" kategorisinde Bronz Stevie® Ödülü’ne layık görüldü.
30 Ağustos’un kadın kahramanları SANKO Üniversitesi’nde anıldı
SANKO Üniversitesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni düzenlendi. Programda Milli Mücadele’nin kadın kahramanları ve fedakârlıkları anlatıldı.
Başkan Dr. Yıldırım’dan 30 Ağustos Vurgusu: “Vatan Sevgisinin En Güçlü Yansıması”
Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Şehitkamil Turnuvası’nda Büyük Heyecan: Gaziantep Basketbol Sahaya Çıkıyor
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Şehitkamil Turnuvası kapsamında 29 Ağustos Cumartesi günü Gaziantep Basketbol ile Mersin Spor Kulübü arasında oynanacak karşılaşma öncesinde düzenlenecek kortej yürüyüşüne ve mücadeleye tüm Gazianteplileri davet etti.
Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Hasta Kabulüne Başladı
Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
Şehitkamil’de “Her Dilimde Vefa” Büyüyor: Şekabel Baklava Yeni Noktalarda
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın “Her Dilimde Vefa” sloganıyla hayata geçirdiği Şekabel Baklava, Kuzeyşehir ve Gazikent bölgelerinde de hizmet vermeye başladı.