© Haber Hanesi 2014 - 2025

Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali Sona Erdi: Finalde Müzik, Sergi ve Bakırcılık Buluştu

Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali 20 Eylül’de sona erdi. Finalde 66 kişilik Maarif Orkestrası konser verdi, sergiler ve bakır atölyesi ilgi gördü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali, dokuz gün boyunca süren kültür sanat serüvenine kapanışı yaptı. Festivalin son gününde “Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Orkestrası ve Koro Topluluğu” konseri, “Kahramanmaraş Kültür Yolu Karma Sergisi” ve “Bakır İşlemeciliği Atölyesi” katılımcılarla buluştu.


66 KİŞİLİK MAARİF ORKESTRASI VE KOROSU TOPLULUĞUNDAN FİNAL KONSERİ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Orkestrası ve Koro Topluluğu konseri dinleyicilerle buluştu. Münevver Çanlıca'nın şefliğindeki 36 öğretmen ve 30 öğrenciden oluşan 66 kişilik topluluk, konserde 13 eser seslendirdi.
“Harmandalı”ndan “Ah Yalan Dünya”ya uzanan eserlerin yer aldığı konser, öğrenci ve öğretmenlerin kültürel ve sanatsal etkinliklere aktif katılımını desteklerken Türkiye'nin kültürel mirasının farklı eserler aracılığıyla aktarılmasını sağladı.


GELENEKSEL BAKIRCILIK KALEDE YAŞATILDI
Kahramanmaraş Kalesi'nde sanatçı Murat Emer eşliğinde gerçekleştirilen “Bakır İşlemeciliği Atölyesi”, katılımcıları Anadolu'nun köklü maden işleme ve el sanatları geleneklerinden bakırcılıkla buluşturdu. Atölyede bakırın dövme, şekillendirme, tavlama ve bezeme gibi geleneksel tekniklerle işlenmesi ele alınırken, bu yöntemlerle tas, tepsi, ibrik, maşrapa, tencere, kazan ve çeşitli süs eşyalarının nasıl şekillendirildiği aktarıldı.
Bitkisel ve geometrik motiflerle bezemelerin de ele alındığı atölyede, Osmanlı döneminde önemli merkezlerde gelişen bakırcılığın usta-çırak ilişkisiyle kuşaktan kuşağa aktarılan bir zanaat olduğuna dikkat çekildi. Katılımcılar, geleneksel üretim yöntemleriyle günümüze ulaşan bakırcılık sanatını yakından tanıma fırsatı buldu.

FARKLI SANAT DİSİPLİNLERİ İKİ SERGİDE BİR ARAYA GELDİ
Festival kapsamında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen “Kahramanmaraş Kültür Yolu Karma Sergisi”, Doç. Dr. Mehmet Ali Büyükparmaksız'ın küratörlüğünde ziyaretçilerini ağırladı. Tekstil ve Moda Tasarımı, Endüstriyel Tasarım ve Resim bölümleri öğretim elemanlarının özgün eserlerinden oluşan sergi, farklı disiplinlerin estetik, düşünsel ve teknik yaklaşımlarını aynı sanat ortamında buluşturdu.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen “Kahramanmaraş Kültür Yolu Karma Sergisi” ise Doç. Dr. Mustafa Oğuz Gök'ün küratörlüğünde sanatseverlerle buluştu. Tekstil ve moda tasarımından endüstriyel tasarıma ve resme uzanan eserlerde kumaş, iplik, doku, renk, biçim, malzeme, teknoloji, çizgi ve kompozisyon gibi farklı ifade olanakları öne çıktı.


KÜLTÜR MARATONU ANKARA’DA DEVAM EDİYOR
12 Eylül’de başlayan Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali; konserler, sergiler, söyleşiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri ve gastronomi deneyimleriyle dokuz gün boyunca kentin farklı noktalarında zengin bir kültür ve sanat programı sundu. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusu ile geleneksel ve çağdaş sanatın farklı disiplinlerini aynı programda bir araya getiren festival, 20 Eylül’de sona erdi.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bir sonraki durağı Ankara olacak. 19 Eylül’de başlayan Ankara Kültür Yolu Festivali, 27 Eylül’e kadar birbirinden renkli etkinliklerle sanatseverleri ağırlayacak.
Festival programı ve etkinliklere ilişkin detaylı bilgilere, Türkiye Kültür Yolu Festivali resmi internet sitesi (https://kulturyolufestivali.com/) ve Instagram hesabı @turkiye_kulturyolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Kahramanmaraş’ta Saldırının Yaşandığı Okul İçin Yeni Karar: Artık Okul Olmayacak

Kahramanmaraş’ta 15 Nisan’daki saldırının ardından kapatılan Ayser Çalık Ortaokulu binası, Valilik kararıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olacak.

Kahramanmaraş’ta Boyalı Mahallesi Yeni Sosyal Tesisine Kavuştu

Kahramanmaraş Boyalı Mahallesi yeni sosyal tesisine kavuştu. Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından açılan merkez, taziye ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Kahramanmaraş Bertiz’de Şalvar Güreşi Geleneği 30. Kez Yaşatıldı

Kahramanmaraş’ta 30. Geleneksel Bertiz Boyalı Şalvar Güreşleri düzenlendi. 20 ilden 615 sporcu er meydanında mücadele ederken şampiyonlar belli oldu. Sona erdi.

Başkan Görgel, “Güreş Kültürünü Yaşatmaya Devam Ediyoruz”

30. Geleneksel Bertiz Boyalı Şalvar Güreşi müsabakalarına katılan Başkan Fırat Görgel, “Ata sporumuz olan güreş, nesilden nesile aktarılan bir kültür halini almıştır. Büyükşehir Belediyesi olarak güreş sporuna önemli destekler veriyoruz ve bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir, Tarihin Kalbinde “Neşeli Günler”i Yeniden Yaşattı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, geçmişin sevilen etkinliği Kale Sineması’nı Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nde yeniden vatandaşlarla buluşturdu. Restorasyonu tamamlanan kalede Türk sinemasının unutulmaz yapımlarından “Neşeli Günler” filmi vatandaşlara nostalji, kahkaha ve duygu dolu bir akşam yaşattı.

Kahramanmaraş’ta Festivalin Sekizinci Günü Türk Rock Müziği Konseriyle Taçlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali, her yaş grubuna hitap eden etkinlikleri sanatseverlerle bir araya getirmeyi sürdürüyor.

TÜM HABERLER