© Haber Hanesi 2014 - 2025

Bakan Kurum, İlk “Yeşil Ruhsat”ı Başkan Görgel’e Takdim Etti

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin 40 Milyon TL yatırımla hayata geçirdiği Karbon Yutak Alanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca “Yeşil Ruhsat” ile tescillendi. Türkiye’de sertifikasyona konu olan ilk karbon yutak alanı için hazırlanan belge, Bakan Murat Kurum tarafından Başkan Fırat Görgel’e takdim edildi. Bu belge Bakan Murat Kurum tarafından takdim edilen ilk Yeşil Ruhsat olma özelliği taşıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Başkan Fırat Görgel öncülüğünde hayata geçirdiği çevreci ve sürdürülebilir şehircilik yatırımlarıyla Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor. Şehrin yeşil altyapısını güçlendirmek, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla yürütülen çalışmalar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da takdirle karşılandı.

Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından Malik Ejder Mahallesi’nde 40 Milyon TL yatırımla hayata geçirilen Karbon Yutak Alanı, Türkiye’de sertifikasyona konu olan ilk karbon yutak alanı olarak önemli bir başarıya imza attı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “Yeşil Ruhsat” ile tescillenen proje, çevre dostu şehircilik anlayışının en somut örneklerinden biri olarak dikkat çekti.

İlk Yeşil Ruhsat Kahramanmaraş’a

Bir dizi programa katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplu açılış töreninde Karbon Yutak Alanı için hazırlanan Yeşil Ruhsat Belges’ni Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’e takdim etti. Böylece Kahramanmaraş’ta hayata geçirilen Karbon Yutak Alanı, yalnızca Türkiye’de sertifikalandırılan ilk karbon yutak alanı olmakla kalmadı; aynı zamanda Bakan Murat Kurum tarafından takdim edilen ilk Yeşil Ruhsat Belgesi olma özelliğini de kazandı. Bu gelişme, Kahramanmaraş’ın çevreci yatırımlar konusunda ulaştığı seviyeyi ve örnek belediyecilik anlayışını bir kez daha gözler önüne serdi.

75 Bin Metrekarelik Dev Yeşil Alan

Malik Ejder Mahallesi’nde oluşturulan Karbon Yutak Alanı, toplam 75 bin metrekarelik geniş bir alanda hayata geçirildi. Projede Kahramanmaraş’ın doğal ekosistemine uygun, yöreye özgü bitki türleri esas alınarak kapsamlı bir peyzaj çalışması gerçekleştirildi. Farklı türlerde binlerce ağaç ve bitkinin yer aldığı alan hem biyolojik çeşitliliğin korunmasına hem de kent ekolojisinin güçlenmesine önemli katkı sağlayacak şekilde tasarlandı. Uzman çalışmalarına göre Karbon Yutak Alanı, 2 bin 370 ton karbondioksit tutulum kapasitesine sahip. Bu özelliğiyle proje, atmosferdeki karbon emisyonunun azaltılmasına katkı sunarken iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir rol üstlenecek.

Sürdürülebilir Şehircilikte Örnek Proje

Büyükşehir Belediyesinin çevre odaklı vizyonunun önemli projelerinden biri olan Karbon Yutak Alanı, yalnızca yeşil alan miktarını artırmakla kalmıyor; karbon depolama kapasitesi, ekolojik yapısı ve sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla da örnek bir yatırım niteliği taşıyor.

Bakanlık tarafından verilen Yeşil Ruhsat, projenin ulusal ölçekte çevresel kriterleri başarıyla karşıladığını ortaya koyarken, Kahramanmaraş’ın iklim dostu şehircilik uygulamalarında öncü şehirlerden biri olma yolunda attığı adımları da tescillemiş oldu.

İlginizi Çekebilir

Kahramanmaraş’ta Hikâye Şöleni Sona Erdi: Masallar Her Yaştan Vatandaşa Ulaştı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Dünya Hikâye Anlatıcıları Şöleni, 7’den 70’e vatandaşları masalların evrensel diliyle buluşturmaya devam ediyor. Etkinliklerin son gününde düzenlenen programlarla tüm edebiyatseverler hikâye anlatıcılarıyla buluştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir’in Sultanları, Gaziantep Belediye Spor’a Şans Tanımadı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Spor Kadın Voleybol Takımı, Türkiye Voleybol Federasyonu Uzman Posta Kadınlar 2. Ligi 15. Grup’un 7’nci haftasında sahasında Gaziantep Belediyespor’u 3-0 mağlup ederek önemli bir galibiyete imza attı.

Başkan Görgel AK Gençlik Mezunları Buluşmasına Katıldı

AK Parti Kahramanmaraş Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen AK Gençlik Mezunları Buluşması’na katılan Başkan Görgel, “Benim teşkilat yolculuğum gençlik kollarında başladı. O yıllarda edindiğim tecrübe, üstlendiğim sonraki görevlerde de bana yol gösterdi” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir’den Gençlere Sınav Sürecinde Motivasyon Desteği

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin gençlik markası Pusula Maraş tarafından düzenlenen seminerde Yavuz Yiğit, gençlerle bir araya gelerek sınav motivasyonlarını artırmaya, hedeflerine daha güçlü odaklanmalarına ve başarı yolculuklarında kararlılıklarını korumalarına yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Yalnız Ardıç Söyleşileri’nde Gemuhluoğlu’nun Fikir ve Gönül Dünyası Konuşuldu

Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Edebiyat Şehri Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediyesinin Yalnız Ardıç Söyleşileri'nde bu kez fikir adamı ve mutasavvıf Fethi Gemuhluoğlu'nun hayatı, düşünce dünyası ve Türk kültür hayatına katkıları ele alındı.

Afşin’de Tarihi Gün: Arıtaş ve Çobanbeyli Doğal Gaza Kavuştu, İlk Ateşi Koray Kıraç Yaktı!

Afşin Belediye Başkanı Koray Kıraç, seçim döneminde söz verdiği Arıtaş ve Çobanbeyli mahallelerini doğal gazla buluşturdu. Başkan Kıraç, doğal gaz ocağının ilk ateşini kendi elleriyle yakarak vatandaşların sevincine ortak oldu.

TÜM HABERLER