© Haber Hanesi 2014 - 2025

ZABUN "TÜM İHRACATÇILARIMIZI KUTLUYORUM"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Kahramanmaraş’ın Ekim ayında 84,4 milyon dolar ihracat yaptığını, Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki döneme göre %9,6 artışla 857 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eylül ayı ihracat verilerine göre; Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artışla 15,7 milyar dolara yükseldi.

Buna göre, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaşıldı. Son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 7,9 artışla 166,8 milyar dolar oldu. İlk 10 ayda ise ihracat yüzde 7,6 artışla 138,8 milyar dolara çıktı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Kahramanmaraş’ın Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Zabun, “Kahramanmaraş’ta Ekim ayında 83 ülkeye 84,4 milyon dolar ihracat yapıldı. Ocak-Ekim döneminde ise 856,9 milyon dolar ihracat yaparak Türkiye’nin 16. büyük ihracatçı kenti olan Kahramanmaraş, son 12 ayda 1 milyar 23 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Buna göre, 2018 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9, Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki döneme göre %9,6 ihracat artışı sağlandı. Bu 10 aylık dönem içerisinde ihracatçı şirket sayımızı da artırdık. Ocak-Ekim döneminde bir önceki döneme göre ihracatçı şirketlerimiz 269’dan 285’e yükseldi.” şeklinde konuştu.  

En çok ihracat yapılan ülkeler hakkında bilgi veren Zabun, “Kahramanmaraş’ta, 2018’in ilk 10 aylık döneminde İtalya, Mısır, Almanya, Portekiz, Bulgaristan İspanya, , Yunanistan, Özbekistan, Bangladeş ve Fas en çok ihracat yapılan ülkeler olurken, bu ülkelere 10 ayda toplam 530,5 milyon dolar ihracat yapıldı. Buna göre en çok ihracat yapılan ülkelere satışta %14,9 artış gerçekleştirildi. İhracatın sektörlere dağılımında ise tekstil, demir ve demir dışı metaller, hazırgiyim ve konfeksiyon, kağıt ile iklimlendirme sanayii ana ekseni oluşturdu. Bu sektörler, Ekim ayında toplam 81 milyon dolar ihracat yaparken, ilk 10 aylık dönemde ise %11,3 artışla 805,4 milyon dolara ulaştı. En çok yükselişi ise iklimlendirme sektörü %47,2’lik artışla sağladı.”  ifadelerini kullandı.

Türkiye ihracatındaki gelişmeleri de değerlendiren KMTSO Başkanı Zabun, yıllık ihracatın 170 milyar dolara yaklaştığını belirterek Ekim ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaşılmasının çok büyük bir moral ve motivasyon getireceğini söyledi. Zabun, “Türkiye ihracatta yeni bir rekora imza atmıştır. Türk özel sektörü her türlü oyunlara, her türlü engellere rağmen çalışarak, üreterek ihracatını artırmıştır. Kahramanmaraş’ta sanayici ve işadamlarımız da bu başarıda çok önemli bir pay sahibidir. Tüm ihracatçılarımızı kutluyor ve başarılarının artarak devamını diliyorum.” dedi.

Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Zabun, şehrin üretim ve ihracatını güçlendirmek adına gayret sarf ettiklerini söyledi. Zabun, “Türkiye’de, üretimle büyüme konusunda en iyi örneklerinden birisi olan Kahramanmaraş ihracatta da stratejik öneme sahiptir. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin üretim ve ihracatını, rekabetçiliğini geliştirmek adına tüm gücümüzle çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.

SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor

SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.

SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi

SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.

Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.

Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.

Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik

Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.  

TÜM HABERLER