© Haber Hanesi 2014 - 2025

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Osmaniye’de konuştu:

”TEKNOFEST 2018 yılında ilk kez yapıldığında 500 bin ziyaretçisi vardı. 2022 yılında yani bu yıl ise 600 bin yarışmacı oldu” ”Türkiye’nin üzerinde en çok konuşulan konu, Türkiye’deki insan kaynağı, yeteneklerimiz. 2053 hedefine ulaşmada en önemli kilit rol insan kaynağı, yani sizlersiniz”

OSMANİYE (AA) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "TEKNOFEST 2018 yılında ilk kez yapıldığında 500 bin ziyaretçisi vardı. 2022 yılında yani bu yıl ise 600 bin yarışmacı oldu." dedi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesince düzenlenen "Bilim ve Teknoloji Odaklı Ekosistemimizi Gençlerimizle Birlikte Geliştiriyoruz" konulu konferansa katılan Mandal, TÜBİTAK olarak çocuk ve gençlerin fikir üretebilmeleri için birçok etkinlik ve yarışma düzenlediklerini söyledi.

TÜBİTAK'ın destek verdiği en büyük etkinliklerden olan TEKNOFEST'in yıllar içinde çok büyüdüğünü ve geliştiğini dile getiren Mandal, "TEKNOFEST 2018 yılında ilk kez yapıldığında 500 bin ziyaretçisi vardı. 2022 yılında yani bu yıl ise 600 bin yarışmacı oldu. Yani 600 bin öğrencimiz, genç arkadaşımız, ortaokul, lise, üniversite öğrencisi 'Benim fikrim var.', teknolojiyi birisi çözsün diye değil, 'Ben çözüm üreteceğim.' diye aday olan arkadaşlarımız." ifadelerini kullandı.

Mandal, TEKNOFEST sayesinde dünya çapında yaşanan teknolojik krizlere çözümler ortaya çıktığını belirtti.

"Örneğin şu an dünyada bir çip krizi yaşanıyor. TEKNOFEST'e katılan arkadaşlarımız kendi çip tasarımlarını yaptılar ve şu an bu geliştirdikleri çipler kullanıma geçti. Hem sayısal tasarım hem de analog tasarım kategorisindeki arkadaşlarımız, şu an geliştirdikleri çiplerle iyi bir ekip oluşturdu. Çalıştılar ve başardılar." diyen Mandal, onlara finansal destek verdiklerini ve onların girişimlerini desteklediklerini kaydetti.

"Elon Musk sosyal medyada bu gençleri beğendi"

Karada, sesten hızlı seyahati öngören "Hyperloop" teknolojisi konusunda bir yarışma düzenlediklerini ve hiç beklemedikleri oranda başarılı projelerle karşılaştıklarını ifade eden Mandal, Hyperloop'un geleceğin raylı ulaşım sistemi olduğunu bildirdi.

Mandal, Türkiye'nin bu konudaki en büyük avantajının bulunduğu bölge olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası hava lojistiğinin merkezi konumunda ancak 2035 yılında iklim koşulları nedeniyle 3 saatlik hava yolculukları kalmayacak. Yani 3 saatlik hava yolculuklarının tamamının raylı sistemlerle yapılması planlanıyor ama bugünkü raylı sistemle değil. Direkt vakumun içinde ve raylara değmeden, sürtünmenin sıfıra yakın olduğu bir ortak ve bunu öğrencilerimiz başardı. Bunu yapabilecekleri konusunda kaygılarımız vardı ve bunu yapan öğrenciler lisans öğrencileri. Yüksek lisans değil, doktora değil tamamen lisans, ön lisans öğrencilerimiz. Şu an mükemmel iş teklifi alıyorlar. Yani Elon Musk sosyal medyada bu gençleri beğendi. Türkiye'den genç öğrenci arkadaşlarımız, ses hızında araç yapabiliyor. Bunun anlamı İstanbulAnkara 17 dakikaya gidilebilecek. Bu mükemmel bir gelişmenin ipuçları. Dünya bunu çalışıyor. Bu nedenle çok heyecanlıyım."

TEKNOFEST kapsamında "Dikey iniş yapan roket", "Elektrikli araç" ve "İnsansız hava aracı" dallarında da önemli projelerin yapıldığına dikkati çeken Mandal, gelecek yıl elektrikli araç yarışmasının da daha zorlu olacağını belirtti.

Mandal, TÜBİTAK kampüsünde yapılacak yarışta araçların normal araç gibi yarışacağını anlatarak, "Bir pistin etrafında dönüyorlardı. Bu sene ise aynen bir otomobil gibi duracak, kalkacak, rampada çalışacak, yolcu indirip bindirecek. Gerçek hayat koşullarına daha uygun bir yarışma olacak." diye konuştu.

"2053 hedefine ulaşmada en önemli kilit rol insan kaynağı"

2023'te düzenlenecek TEKNOFEST'te 41 farklı dalda yarışma düzenleneceğini ve başvuruların 20 Kasım'da sona ereceğini ifade eden Mandal, başarmak için çalışmak, çalışmak için de önce aday olmak gerektiğini ifade etti.

Mandal, şunları söyledi:

"Aday olmanızı bekliyoruz. Ön lisans, lisans, lisans üstü tüm alanlarda yarışma kategorileri var. Gelecekte daha da zorlaşan sorunlar olacak ama aynı zamanda da bu sorunlara bakış noktasını farklılaştıran gençlerimiz var. Bunu görüyoruz. Yani 600 bin öğrenci yarışıyorsa aday oluyorsa yarışmak için büyük bir umut var demek. Bütün dünya bunu duyuyor. Türkiye'nin üzerinde en çok konuşulan konu, Türkiye'deki insan kaynağı yeteneklerimiz. Dolayısıyla ister çevre, ister üretim, ister dijital dönüşüm, isterse de sağlıklı yaşam, bunların tümünde önemli olan yeteneğin doğru kullanılması. 2053 hedefine ulaşmada en önemli kilit rol insan kaynağı, hiçbir şey değil. Para, kaynak, bunların hepsinin ötesinde en önemli şey genç insan kaynağımız, yani sizlersiniz."

İlginizi Çekebilir

SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.

SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor

SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.

SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi

SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.

Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.

Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.

Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik

Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.  

TÜM HABERLER