Toros Dağları’ndan hızarla kestiği kar ”bici bici” ve ”karsambaç”a dönüşüyor
GÜNDEMMersin’in kırsal Ayvagediği Mahallesi’nde yaşayan Sezai Küçükçongar, Torosların yüksek kesimlerinden yaz aylarında elde ettiği kardan karsambaç ve bici bici gibi yöresel tatlılar yapıyor
MERSİN (AA) SERKAN AVCI Mersinli 70 yaşındaki Sezai Küçükçongar, 16 yıldır yaz aylarının başlamasıyla Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinden topladığı karı, karsambaç ve bici bici gibi yöresel tatlılara dönüştürüyor.
Toroslar ilçesine bağlı kırsal Ayvagediği Mahallesi'nde yaşamını sürdüren Küçükçongar'ın dağdan kar toplama sezonu Mersin'de hava sıcaklığının arttığı haziranda başlıyor ve eylüle kadar devam ediyor.
Bu mevsimden itibaren haftada bir gün iki arkadaşıyla sabah erken saatlerde yola koyulan 70 yaşındaki Küçükçongar, kamyonetiyle 2 saat süren yolculuktan sonra Toros Dağları'nın yüksek kesimlerine gidiyor. Yaya olarak karlı bölgeye ulaşan Küçükçongar, üzerindeki kirli kısımları temizlediği karı hızarla kalıplar halinde keserek beraberindekilerle çuvallara bırakıp kamyonete yüklüyor.
Kırsal Ayvagediği Mahallesi'ndeki dükkanına getirerek rendelediği karlara gül suyu, pudra şekeri, aroma ve çeşitli meyveler karıştıran Küçükçongar, yaptığı karsambaç ve bici bicileri satışa sunuyor.
"Sabah ezan okununca namazımızı eda ettikten sonra yola düşeriz"
Sezai Küçükçongar, AA muhabirine, 2006'dan bu yana yaz aylarında Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinden kar topladığını söyledi.
Kar toplamanın meşakkatli bir iş olduğunu belirten Küçükçongar, şöyle konuştu:
"Akşamdan hazırlıklarımı yaparım. Sabah ezan okununca namazımızı eda ettikten sonra iki arkadaşımla yola düşeriz. Aşağı yukarı iki saatte buraya geliyoruz. Kahvaltımızı yaptıktan sonra kar kesimine başlıyoruz. Bu bölgeye sarp dağların arasından geçerek ulaşıyoruz. Kolaydan ekmek kazanmak yok. Buraya gelirken yanımda ağaç motorunu getiriyorum. Temizleme yaptıktan sonra başlıyorum. Yanımda da iki arkadaş getiriyorum. Ben kesiyorum, onlar da çuvallıyor ve araçlara yüklüyor. Kamyonla gelirsek 4045 kalıp kar topluyorum. Kestiğimiz karın her bir tanesi 6070 kilo arasında geliyor. Atalarımız 'İşleyen demir ışıldar' demiş. Biz de çalıştıkça ışıldıyoruz. İnsan çalıştıkça her şeyi yapabiliyor. Yaşım 70 ama işim bitmiş değil. Halen yola devam ediyorum. Çalıştıkça gençleşiyorum."
Küçükçongar, eylüle kadar süren kar kesme işini bu aydan sonra obruklara inerek devam ettirdiğini anlatan Küçükçongar, "Kestiğimiz karları soğuk hava deposunda muhafaza ediyoruz. Buralardan temin ettiğimiz karları isteyenlere satıyoruz, geri kalanını karsambaç ve bici bici yapıyoruz. Çilekli, muzlu, kavunlu gibi birçok çeşidi oluyor. Bunu yemek için Adana'dan, Tarsus'tan gelenler oluyor. Hafta sonları geldiğinizde sıraya girmeniz gerekiyor." ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Şehitkamil Belediyesi’nden Üniversite Öğrencilerine 200 Milyon TL Destek
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, üniversite öğrencilerine yönelik eğitim desteğini bu yıl da sürdürüyor. Birinci dönem 10 bin TL, ikinci dönem 10 bin TL olmak üzere toplam 20 bin TL eğitim desteği sağlayacak olan Şehitkamil Belediyesi, üniversiteli gençler için 200 milyon TL bütçe ayırdı. Başkan Yılmaz, “Bir öğrencinin hayaline, bir ailenin umuduna ortak olmak istiyoruz. Bizim sizlerden tek isteğimiz, derslerinize çalışmanız” dedi.
Bakan Kacır Ve Selçuk Bayraktar, SANKO Yürütücülüğünde Düzenlenen TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışmasını Ziyaret Etti
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SANKO Holding Yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması’na katılan finalist öğrencileri ziyaret ederek, projeleri incelediler.
SANKO Üniversitesi Öğrencisi Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde Araştırma Sundu
SANKO Üniversitesi Rektör Danışmanı ve ABD Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Özlem Soran başkanlığında tıp fakültesi öğrencileri tarafından dokuz yıl önce başlatılan koroner arter hastalığından birincil koruma içerikli çalışmanın uzun dönem sonuçlarına ilişkin araştırma, Avrupa Kardiyoloji Kongresinde sunuma seçilerek, Tıp Fakültesi beşinci sınıf öğencisi Songül Merve Güven tarafından sunuldu.
SANKO Holding’den TEKNOFEST 2026’da Gençlere Teknoloji Desteği
SANKO Holding, ana paydaşlarından biri olduğu TEKNOFEST 2026’da yürütücülüğünü üstlendiği İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması ile toplumsal ihtiyaçlara yönelik yenilikçi ve fayda odaklı teknoloji projelerinin geliştirilmesini teşvik ediyor.
Bilim Şehitkamil’den TEKNOFEST 2026’da Büyük Başarı
Şehitkamil Belediyesi Bilim Şehitkamil’de TEKNOFEST 2026 için hazırlanan 10 takım, 5 ayrı kategoride finale kalma başarısı gösterdi. Geleceğin bilim insanları geliştirdikleri projelerle TEKNOFEST 2026’da birincilik için yarışacak.
Şehitkamil Çamlıtepe’de ulaşım rahatladı: Yeni imar yolları asfaltla buluştu
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın ilçe genelinde daha güvenli, konforlu ve ulaşılabilir yollar oluşturma hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çamlıtepe Mahallesi’nde yıllardır vatandaşların yaşadığı yol sorunu çözüme kavuşturulurken, yeni bölgelerde de asfalt serimi gerçekleşti.