© Haber Hanesi 2014 - 2025

Teknelerin çapa ve zincirleri ”Akdeniz’in akciğeri” olarak bilinen deniz çayırlarına zarar veriyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: ”Akdeniz’in akciğeri olarak bilinirler ancak ben posidonyalara (deniz çayırı) ’denizlerin biyolojik arıtma fabrikaları’ diyorum. Denize giren elementleri besin olarak kullanırlar ve çevre kirliliğini yok ederler” ”Tekne çapaları posidonyaları köklüyor, zincirleri ise eziyor. Dalış yaptığımız koylarda çölleşmenin başladığını gördük ve çok üzüldük”

ANTALYA (AA) SÜLEYMAN ELÇİN Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, teknelerin çapa ve zincirleri nedeniyle "Akdeniz'in akciğeri" olarak bilinen posidonyaların (deniz çayırı) büyük oranda azaldığını bildirdi.

Prof. Dr. Gökoğlu, kentte tekne faaliyetlerinin yoğun olduğu Alanya, Side, Konyaaltı ve Kemer'de öğrencileriyle yaptığı araştırma ve eğitim dalışında Akdeniz endemiği olan posidonya çayırlarının gelişimini inceledi.

Gökoğlu, çıkarılması ve koparılması yasak olan posidonya çayırlarına teknelerin çapa ve zincirlerinin verdiği zararı görüntüledi. Birçok posidonya çayırının çapalar nedeniyle köklendiğine şahit olan Gökoğlu, "Akdeniz'in akciğeri" olarak bilinen posidonya çayırlarındaki balık ve deniz canlılarının hareketliğini de görüntüledi.

Gökoğlu, AA muhabirine, posidonya çayırlarının Akdeniz ve Ege kıyılarında yayılım gösterdiğini söyledi.

Posidonya çayırlarının köklü bitkiler olduğuna işaret eden Gökoğlu, "Akdeniz'in akciğeri olarak bilinirler ancak ben onlara 'denizlerin biyolojik arıtma fabrikaları' diyorum. Denize giren elementleri besin olarak kullanırlar ve çevre kirliliğini yok ederler. Akdeniz ve Ege için önemli bir şans." dedi.

"Tekne çapaları posidonyaları köklüyor"

Çayırların denize sürekli oksijen sağladığına dikkati çeken Gökoğlu, "Balıkların yavru bıraktığı, gizlendiği önemli bir alan. Balıkların nesli için çok önemli. Hatta balıklar için besin kaynağı. Posidonyalar deniz içindeki erozyonu da önlüyor." diye konuştu.

Deniz ekosistemi için büyük önem taşıyan posidonya çayırlarının insan faktörlü nedenlerle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Gökoğlu, "Teknelerin yanlış çapalaması nedeniyle büyük oranda azaldılar. Tekne çapaları posidonyaları köklüyor, zincirleri ise eziyor. Dalış yaptığımız koylarda çölleşmenin başladığını gördük ve çok üzüldük. Önceden ekin tarlası gibi olan yerlerde az sayıda çayıra rastladık. Bu çayırlar yüzlerce yıldır bu koylara kök salmış ve denizi besliyordu." ifadelerini kullandı.

Turizmin Antalya için önemli olduğunu ve tekne turlarının devam etmesi gerektiğini dile getiren Gökoğlu, "Ancak bu tekneler zincir atmamalı. Kazıklama ya da tonozlama sistemi yapılmalı. Tekneler buralara bağlanmalı." değerlendirmesinde bulundu.

İlginizi Çekebilir

Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi

Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.

KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.

Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı

Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi. 

Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi

Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.

AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı

Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.

TÜM HABERLER