ÖZTUNÇ - BUYURUN SİZ GELİN YÖNETİN DEMEK
GÜNDEM“Hükümet McKinsey’e Hangi Para Birimiyle Ödeme Yapacak”
Hükümet tarafından hemen her alandaki para alış-verişlerinde Türk Lirasının kullanılması talebi küçük büyük tüm girişimci, sanayici ve bireyleri baskılarken, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’tan, ekonomiden sorumlu bakan Berat Albayrak’a kritik bir soru geldi. Öztunç, Albayrak’a, IMF benzeri bir şirket olan McKinsey ile yapılan anlaşmanın gereği olarak ‘hangi para birimi ile ödeme yapılacaktır?’ sorusunu yöneltti.
İki hafta önce açıklanan Yeni Ekonomik Program kapsamında maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için kurulması planlanan Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi’nin çalışmaları için ekonominin dümeninin ABD’li şirket McKinsey’e devredilmesi gündeme bomba gibi düştü.
Hükümet ile Amerikalı şirket arasındaki anlaşma, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Perşembe günü New York’ta açıklanırken, anlaşmanın detayları geçen süreç içerisinde tam bir muamma olarak kaldı. McKinsey bugüne kadar faaliyet yürüttüğü ülkelere sağladığı fonların karşılığı olarak ekonomi yönetimine talip olmasıyla bilinirken, şirket bu yönüyle Osmanlı’nın son dönemlerinde dış borçlar karşılığında kurulan ve imparatorluğu çöküşe kadar götüren Düyun-ı Umumiye’yi hatırlatıyor.
Hükümet tarafından ABD ile ekonomik savaşın yürütüldüğünün ilan edildiği bugünlerde yine bir ABD’li bir şirkete ekonominin teslim edilmesi üzerine harekete geçen CHP’nin çalışkan ismi Ali Öztunç, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, taraflar arasındaki anlaşmanın detaylarını sordu.
Ali Öztunç’un önergesinde şu ifadeler geçiyor;
“MCKİNSEY’E GİDİLMESİ IMF ALGISINDAN”
“İktidarın ekonomi yönetimini teslim ettiği, IMF ile eşdeğer bir şirket olan McKinsey ile yapılan anlaşmanın kapsamı, içeriği, şartları ve ödenecek miktar bilinmemektedir. Türkiye’nin IMF yerine McKinsey’e gitmesi Türkiye’deki IMF algısından kaynaklanmaktadır. İktidarın, IMF ile anlaşmanın sokaktaki vatandaşa anlatılamayacağı çekincesiyle aynı işlevi gören McKinsey ile anlaştığı aşikârdır. “
“BUYURUN SİZ GELİN YÖNETİN DEMEK…”
“McKinsey ile yapılan bu anlaşma, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde bazı sektörlerin gelirlerine el konularak dış borçların ödenmesi için kurulan Düyun-ı Umumiye'ye benzetilmektedir. McKinsey ile çalışmak demek, bu anlaşmanın anlamı “ben ekonomimi yönetemiyorum buyurun gelin siz yönetin” demekten başka bir anlama gelmemektedir. “
“HANGİ PARA BİRİMİYLE ÖDEME YAPILACAK”
Önergesinin sonunda anlaşmanın detaylarının kamuoyuyla paylaşılmasını talep eden Öztunç, “ABD’li McKinsey şirketi ile yapılan bu anlaşmanın süresi, kapsamı ve ödenecek ücretin miktarı nedir? Bu şirkete hangi para birimi ile ödeme yapılacaktır?” sorularına cevap istedi.
İlginizi Çekebilir
SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.
SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor
SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.
SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi
SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.
Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.
Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.
Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik
Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.