© Haber Hanesi 2014 - 2025

Meslek lisesi öğrencileri okullarında CNC fiber lazer kesim makinesi üretti

İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Yıldırım: ”Türkiye’de bu şekil ve ebatta bir makine üreten okul yok. Bunu biz ArGe çalışması kapsamında 430 bin liraya mal ettik. Bunların piyasa değeri 700800 bin lira civarındadır”

HATAY (AA) BURAK MİLLİ Hatay'da meslek lisesi öğrencileri, demir çelik sanayisinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin kesim ve dekorasyon işlerinde kullandığı CNC fiber lazer kesim makinesi üretti.

İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ArGe faaliyetleri kapsamında, daha önce ürettikleri CNC kontrollü plazma kesme makinesinden esinlenerek Uzak Doğu ülkelerinden yaklaşık 800 bin liraya ithal edilen CNC fiber lazer kesim makinesi yapmak için çalışma başlattı.

Öğrenciler öğretmenlerinin de yardımıyla okulun metal teknolojileri bölümünde cihazın sehpa ve boyasını, elektronik bölümünde aksam ve bağlantılarını, makine bölümünde de dişli ve raylarını yaptı.

Üretilen makinenin kodlama yoluyla yapılan çizimleri 10 milimetreye kadar kesme imkanı sağladığı ve metal, çelik, krom, alüminyumu da basınçla sorunsuz kestiği belirlendi.

Öğrencilerin çalışmasıyla yaklaşık 1,5 ayda üretilen makine, 430 bin liraya mal edildi.

İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Yıldırım, AA muhabirine, ArGe faaliyetleri kapsamında okullarında daha önce CNC kontrollü plazma kesme makinesi ile N95 maske makinesi ürettiklerini söyledi.

Son olarak CNC fiber lazer kesim makinesi yaptıklarını ifade eden Yıldırım, bu makinenin demir çelik sektörü için önemli olduğunu belirtti.

"Türkiye'deki diğer okullara da yapmak için talibiz"

Yıldırım, ürettikleri yeni makineyle lazer sayesinde daha hızlı ve düzgün kesimler yapıldığını aktararak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bu şekil ve ebatta bir makine üreten okul yok. Bunu biz ArGe çalışması kapsamında 430 bin liraya mal ettik. Bunların şu an piyasa değeri 700800 bin lira civarındadır. Bununla hızlı kesim yapıldığı için her türlü ferforje işleri yapılabilir. Bu makineden sanayide az sayıda var. Yerli olarak öğretmen ve öğrencilerimizle biz bunu burada yaklaşık 1,5 ayda ürettik. Türkiye'deki diğer okullara da yapmak için talibiz."

Yıldırım, yaptıkları çalışmalarla okullarında eğitim ve üretimi birleştirdiklerini, öğrencilerin de bu sayede gelir elde ettiğini belirtti.

Elektrik ve Elektronik Bölümü Alan Şefi Ersin Öz de makinenin kentte ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.

Makinenin parçalarını da kendi yaptıkları makineden elde ettiklerini anlatan Öz, seri üretime geçildiği taktirde sanayi esnafının daha düşük maliyetle bunu alabileceğini dile getirdi.

Öz, makinenin 10 milimetreye kadar kesim yapabildiğini belirterek, "Makinemiz, 2 ila 4 metre sac üzerinde işlem yapabiliyor. Ayrıca bu makineye ikinci bir kafa da eklenebiliyor. Bunun otomasyonunu da burada kendimiz yaptık. Çin'den ithal gelen makinelerin kullanımındaki en büyük problem, yabancı dilde olduğu için çok fazla anlaşılmıyordu, biz bunu da Türkçe yaparak kullanıcının daha verimli ve hızlı kullanmasına olanak sağladık." diye konuştu.

Elektrik elektronik teknoloji bölümü 11'inci sınıf öğrencisi Ömer Karaca da okulu sayesinde hem mesleğin inceliklerini öğrendiğini hem de gelir elde ederek aile ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.


İlginizi Çekebilir

Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı

Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi. 

Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi

Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.

AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı

Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.

Şehitkamil Belediyesi Haziran Meclisi’nde Gündem Yoğundu

Şehitkamil Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı’nın 1. birleşimi Başkan Vekili Hakan Aslansoy başkanlığında gerçekleşti. Gündemdeki 8 maddenin oybirliği ile komisyonlara sevk edildiği toplantıda gündem dışı 3 madde de gündeme alındı.

Şehitkamil’den Gençlere Tarih Yolculuğu: Ankara Gezisi Gerçekleşti

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın, kendisini makamında ziyaret eden Süleyman Şah Anadolu Lisesi öğrencilerine verdiği Ankara gezisi sözü yerine getirildi. Başkent’i görme fırsatı bulan öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanıklık eden tarihi mekanları ziyaret ederek unutulmaz bir deneyim yaşadı.

TÜM HABERLER