© Haber Hanesi 2014 - 2025

Mersin’de aslan balığı tadım etkinliği yapıldı

MERSİN (AA) Mersin Deniz Ticaret Odasında aslan balığı tadım etkinliği düzenlendi

Mersin Deniz Ticaret Odası ve Slow Fish Mersin Platformu iş birliğinde, yerel türler üzerinde oluşan baskıyı rahatlatmak, tüketilmesinde fayda bulunan türler hakkında farkındalık oluşturmak ve tüketimini teşvik etmek amacıyla dikenleri zehirli olan ve dikenleri temizlendikten sonra tüketilebilen buharda pişirilmiş aslan balığı katılımcıların beğenisine sunuldu.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, tehlikeli türlerin insan tüketimiyle dengelenebileceğini düşündüklerini belirtti.

Aslan balıklarının Kızıldeniz'den Türkiye'nin denizlerine geldiğini ve ülke kıyılarında popülasyon kurduklarını ifade eden Ayas, "Bu etkinlikte bu balıkların tüketimi konu ediliyor. Bugün aslan balığının sunumları yapılıyor, insanlar tadıyor. Bu türü doğada tüketen başka bir tür olmadığı için, aslında biz burada insanın tüketimiyle popülasyonunun ekosistemde dengelenebileceğini düşünüyoruz."

Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu da yenilebilir türlerin ülke ekonomisine katkı verdiğini belirtti.

Doğu Akdeniz'in fazla balık türü barındırmadığını ifade eden Lokmacıoğlu, şunları söyledi:

"İstilacı balıklar, bizim lokal balıklarımızı tüketiyor. Korkunç bir şekilde ürüyorlar. Üremeyi önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Aslan balığı yenilebilirse ekonomiye katkısı olur. Ben yedim çok lezzetliydi. Bu türleri ekonomiye kazandırırsak hem bu türleri azaltmış oluruz, hem kendi balıklarımızı korumuş oluruz."

Slow Fish Mersin ekibi sözcüsü Ezgi Biçer Uçar da 2022 yılı eylem planı kapsamında istilacı türlerle mücadeleyi temel aldıklarını bildirdi.

Etkinlikte ayrıca Silifke ilçesine bağlı Akkum Mahallesi'nde gerçekleştirilen dalış etkinliğinde toplanan uzun dikenli deniz kestaneleri de sergilendi.


İlginizi Çekebilir

Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi

Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.

KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.

Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı

Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi. 

Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi

Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.

AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı

Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.

TÜM HABERLER