© Haber Hanesi 2014 - 2025

Mayıs ayında cari açık beklentilerin üzerinde geldi, rakamlar ne anlatıyor?

Mayıs ayında cari açık beklentilerin üzerinde geldi, rakamlar ne anlatıyor?

Mayıs ayında cari açık beklentinin üzerinde gelerek 5,24 milyar dolar oldu. Beklenti 4,98 milyar dolar seviyesindeydi Mayıs ayında cari açık beklentilerin üzerinde gelerek 5,24 milyar dolar oldu. Beklenti 4,98 milyar dolar seviyesindeydi. Verilere göre, Ocak – Mayıs 2017 dönemi cari açığı ise 16,85 milyar dolar oldu. Merkez Bankasının açıkladığı verilere göre, cari işlemler açığı Nisan’da 3,62 milyar dolardan 3, 60 milyar dolara revize edildi. Net hata ve noksan Mayıs ayında, 1, 66 milyar dolar oldu. “ARTAN CARİ AÇIĞA RAĞMEN REZERV BİRİKİMİ OLUMLU” Kapital FX Araşırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise bilgi notunda, “Artan cari açığa rağmen rezerv birikimi olması olumlu” değerlendirmesinde bulundu. Enver, “Finansman hesabında doğrudan yatırımların ilk 5 ayda katkısı 3,31 milyar USD olarak gerçekleşirken, bu rakam geçen yılın ilk 5 ayında 3,02 milyar USD seviyesindeydi. Portföy yatırımlarında borçlanma araçlarına aylık bazda 5,41 milyar USD’lik giriş söz konusu, hisse senetlerine ise 272 milyon USD’lik giriş gerçekleşmiş. Böylece ilk 5 ayda borç senetlerine olan toplam giriş 11,59 milyar USD olurken, hisse senedine ise aynı dönemde toplam giriş 1,51 milyar USD olmuştur.

Rezerv varlıklarda Mayıs ayında 2,45 milyar USD artış görülürken, net hata noksan kaleminde 1,66 milyar USD’lik giriş görülmektedir. Cari açık finansmanında pozitif olan yatırım kalemleri itibariyle, rezerv kullanımın finansmanda kullanılmaması olumlu olarak değerlendirilebilir” notunu düştü.

Son olarak, Enver’e göre, “sıcak paraya dayalı finans hesabı, halen cari açığın finansmanına dair risklere işaret etmektedir. Portföy akımları halen pozitif olduğu için bu kalemdeki görünüm bu ana kadar nette olumludur.  İlk çeyrekte %3,9 olan cari açık/GSYH oranının, cari açıkta görülen artış ile beraber %5 oranı üzerine çıkması beklenebilir. Yılsonunda toplam cari açık da 41 milyar USD seviyesinde gerçekleşebilir” yorumunda bulundu

“İTHALATTAKİ SEYİR DAHA HIZLI OLABİLİR” Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı, Özlem Derici BloombergTV’de verileri yorumlayarak, “altın ithalatı dolayısıyla sıçrama görmeyi bekliyorduk ama rakamlar benim tahminimin üzerinde geldi.” ifadesini kullandı. Derici, “önümüzdeki aylarda da ihracat kuvvetli olacak ama görece olarak ithalattaki seyir daha hızlı olacak gibi görünüyor. İhracattaki canlanma ithalat talebini de tetikliyor. İkinci yarıda, dış talebin büyümeye katkısı negatif olabilir. Sermaye tarafında kırılganlık devam ediyor.” yorumunda bulundu. “FİNANSMAN TARAFINDA PERFORMANS GÜÇLENİYOR” Şekerbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü ise yayınladığı notta, 12 aylık cari açığın, 33,2 milyar dolardan 35,3 milyar dolar seviyesine çıktığını ifade ederek, “finansman tarafında Nisan ayı performansının güçlenerek devam ettiğini ve 6 milyar dolar sermaye girişi olduğunu görüyoruz.” ifadesini kullandı. Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre on iki aylık cari işlemler açığı 35.340 milyon ABD doları oldu. Açıklamada şu bilgiler verildi: “Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.817 milyon ABD doları artarak 5.645 milyon ABD dolarına ve birincil gelir dengesi açığının 521 milyon ABD doları artarak 956 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur.” Kaynak:paraanaliz.com

İlginizi Çekebilir

SANKO Holding’den TEKNOFEST 2026’da Gençlere Teknoloji Desteği

SANKO Holding, ana paydaşlarından biri olduğu TEKNOFEST 2026’da yürütücülüğünü üstlendiği İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması ile toplumsal ihtiyaçlara yönelik yenilikçi ve fayda odaklı teknoloji projelerinin geliştirilmesini teşvik ediyor.

Bilim Şehitkamil’den TEKNOFEST 2026’da Büyük Başarı

Şehitkamil Belediyesi Bilim Şehitkamil’de TEKNOFEST 2026 için hazırlanan 10 takım, 5 ayrı kategoride finale kalma başarısı gösterdi. Geleceğin bilim insanları geliştirdikleri projelerle TEKNOFEST 2026’da birincilik için yarışacak.

Şehitkamil Çamlıtepe’de ulaşım rahatladı: Yeni imar yolları asfaltla buluştu

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın ilçe genelinde daha güvenli, konforlu ve ulaşılabilir yollar oluşturma hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çamlıtepe Mahallesi’nde yıllardır vatandaşların yaşadığı yol sorunu çözüme kavuşturulurken, yeni bölgelerde de asfalt serimi gerçekleşti.

Çimko’nun 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na Stevie® Awards’tan Bronz Ödül

Çimko’nun "2024 Sürdürülebilirlik Raporu", uluslararası iş dünyasının ödül programlarından biri olan 23. Uluslararası İş Ödülleri’nde (The 23rd Annual International Business Awards®) "En İyi Sürdürülebilirlik Raporu" kategorisinde Bronz Stevie® Ödülü’ne layık görüldü.

30 Ağustos’un kadın kahramanları SANKO Üniversitesi’nde anıldı

SANKO Üniversitesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni düzenlendi. Programda Milli Mücadele’nin kadın kahramanları ve fedakârlıkları anlatıldı.

Başkan Dr. Yıldırım’dan 30 Ağustos Vurgusu: “Vatan Sevgisinin En Güçlü Yansıması”

Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.  

TÜM HABERLER