© Haber Hanesi 2014 - 2025

”Kovid19’da yeni varyantların çıkışını azaltmak için aşı olun” çağrısı

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova: ”Omicron varyantı bizde de çıkacaktır çünkü seyahat eden bir dünya var. En son İspanya’da, Japonya’da, İsrail’de bahsediliyordu, İngiltere’de de var bu varyant. En büyük özelliği hızlı yayılıyor. Bu beklenen bir şey zaten” ”Özellikle herkesin aşı olmasını ısrarla istememizin nedenlerinden biri de bu tür varyantların çıkışının azaltılması”

ADANA (AA) İSMİHAN ÖZGÜVEN Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, yeni tip koronavirüste (Kovid19) yeni varyantların ortaya çıkmasını azaltmak için herkesin aşısını yaptırması gerektiğini söyledi.

Taşova, AA muhabirine, Kovid19'un Omicron varyantına Türkiye'de henüz rastlanmadığını söyledi.

Varyantların birçok mutasyonun bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını anlatan Taşova, Omicron varyantının da 32 mutasyondan oluştuğunu dile getirdi.

Taşova, Omicron varyantının çok hızlı yayıldığı yönünde bilgiler olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Omicron varyantı bizde de çıkacaktır çünkü seyahat eden bir dünya var. En son İspanya'da, Japonya'da, İsrail'de bahsediliyordu, İngiltere'de de var bu varyant. En büyük özelliği hızlı yayılıyor. Bu beklenen bir şey zaten. Özellikle herkesin aşı olmasını ısrarla istememizin nedenlerinden biri de bu tür varyantların çıkışının azaltılması çünkü ortalıkta ne kadar çok virüs dolaşırsa o kadar fazla mutasyona uğrayacağı için birçok mutasyon bir araya gelecek. Tehlikeli mutasyonlar bir araya geldiği vakit de o zaman gerçekten tehlikeli bir varyantla karşı karşıya kalacağız."

Taşova, Omicron varyantının içerisinde çok hızlı yayılmasını sağlayacak mutasyonların olduğunu, bu nedenle herkesin aşılarını mutlaka yaptırması gerektiğini ifade etti.

"Bütün dünyanın aşılanması gerekiyor"

Yeni varyantın aşının en az yapıldığı Afrika'dan çıktığını hatırlatan Taşova, "Artık biz global bir dünyayız, kendimizi bir tek Türkiye, Amerika, İngiltere olarak görmememiz gerekiyor. İşte Afrika'daki olay, orada antikor olmayan ne kadar çok insan olursa bu virüs bulunduğu ortamda daha da güçlenecek çünkü o da yaşam mücadelesi veriyor. O zaman aşıya etkisi olmayan varyantların çıkma riski artıyor. O yüzden bütün dünyanın aşılanması gerekiyor." diye konuştu.

Taşova, Türkiye'de çok sayıda ilde vaka sayılarında artış yaşandığını, bunları aşı olmamışlar veya aşısını tamamlamamışların oluşturduğunu aktardı.

Bu kışı daha rahat geçirmek için herkesin maske, mesafe ve hijyene dikkat etmesinin yanı sıra aşı olması gerektiğinin altını çizen Taşova şunları kaydetti:

"Salgın bir afettir. Afetle mücadelede elimizdeki tek silah da şu aşamada aşıdır. O nedenle aşı olunmasını tavsiye ediyorum. Virüs rehaveti görür. Nitekim Afrika'daki olay bize çok önemli bir örnek teşkil etmelidir. Her an her şey olabilir. Her an virüs farklı bir noktaya geçebilir, daha tehlikeli olabilir. Herhangi bir varyant, daha ağır seyredecek bir mutasyonu kazanırsa o zaman hızlı yayılan bir varyantla birlikte aşımız da kar etmeyecek."

İlginizi Çekebilir

Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi

Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.

KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.

Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı

Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi. 

Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi

Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.

AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı

Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.

TÜM HABERLER