Karanlık suların ”delil avcısı” polisleri: ”Kurbağa adamlar”
GÜNDEMAdana Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği ekipleri, su altında suç delillerinin bulunmasından boğulma tehlikesi geçirenleri kurtarmaya kadar çok farklı alanlarda görev yapıyor Dalgıç polislerden Oktay Oytan: ”Bize ’karanlık suların delil avcıları’ denmektedir, hiçbir şekilde hiçbir delilin bizim elimizden kaybolduğu görülmemiştir”
ADANA (AA) OZAN EFEOĞLU / FİKRET KAVĞALI Adana Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliğinde görevli "kurbağa adamlar" diye tabir edilen dalgıç polisler, su altındaki delillerin bulunması, boğulma tehlikesi geçirenlerin kurtarılması, suda kaybolanların cesetlerinin çıkarılması ve sel olayları gibi çok farklı alanlarda faaliyet yürütüyor.
Amirlik bünyesinde görevli 8 dalgıç polis ve 6 "gemi adamı", su altındaki zorlu görevlerini her iklim koşulunda yürütebilmek için düzenli şekilde antrenman ve eğitimler gerçekleştiriyor.
Dalışlar yaparak kendilerini sürekli formda tutan "kurbağa adamlar", Seyhan Baraj Gölü'nde yoğun faaliyet yürütüyor.
En sık çalışma yaptıkları Seyhan Nehri'nin de yer yer bulanık ve karanlık olmasından dolayı "karanlık suların delil avcıları" olarak anılan dalgıç polisler, Adana'nın yanı sıra Hatay ve Osmaniye'yi de kapsayan sorumluluk sahalarında görev yapıyor.
Gece saatlerinde de dalış yapabilen ekip, su altındaki delillerin bulunması, boğulma tehlikesi geçirenlerin kurtarılması, suda kaybolanların cesetlerinin çıkarılması ve sel olayları gibi çok farklı alanlarda faaliyet yürüterek Emniyet Müdürlüğüne güç katıyor.
"Suya atılmış suç delillerini arıyoruz"
Dalgıç polislerden Oktay Ekti, AA muhabirine, "kurbağa adamlar"ın Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yazılı ve mülakat sınavı ile zorlu fiziki testlere tabi tutularak seçildiğini söyledi.
Görevleriyle ilgili teknolojik gelişmeleri de yakından takip ettiklerini vurgulayan Ekti, "Bizim görevimiz öncelikle suda kaybolan şahısların cansız bedenlerini bulmak. Suya atılmış suç delillerini arıyoruz ve devlet büyüklerinin geçişi esnasında köprü, menfez gibi yerlerde bomba araması yapıyoruz." dedi.
"Bize 'karanlık suların delil avcıları' deniyor"
Polis memuru Oktay Oytan da yaklaşık 3 yıldır "kurbağa adam" olarak görev yaptığını ifade ederek, "Emniyet Teşkilatının bu güzide biriminde çalıştığım için gurur duyuyorum. İşimiz gerçekten zor. Bu branşa haiz olmak için zorlu sınavlardan geçiyoruz, bu sınavların aşamalarında amirlerimizin hiçbir şekilde iltimasları olmuyor ve en iyi şekilde yetişmemizi sağlıyorlar." diye konuştu.
Su altında çalışmanın zorluklarını anlatan Oytan, şunları kaydetti:
"Görevlerimizden biri de suya atılan suç delillerini çıkarmak. Suçluların ilk başta aklına gelen şey, suya atılan delillerin çıkarılamayacağı, fakat teşkilatımız bu şekilde düşüncelerin hepsini boşa çıkarmaktadır. Bize 'karanlık suların delil avcıları' denmektedir, hiçbir şekilde hiçbir delilin bizim elimizden kaybolduğu görülmemiştir. Elimizden geldiğince çıkarmaya çalışıyoruz. Boğulan vatandaşlarımızın su yüzeyine çıkartılması bizim görevlerimiz arasında yer alır. Gemilerin alt karina kısımlarında patlayıcı maddelerin, uyuşturucu maddelerinin teşhisi ve çıkartılması da bizim görevimiz."
Polis memurlarından Erdoğan Özcan da boğulma vakalarına karşı toplumu da bilgilendirdiklerini anlatarak, "Burada en çok göreve çıktığımız anons boğulma vakası. Özellikle 717 yaş grubu sulama kanalında yüzüyor. Adana İl Emniyet Müdürlüğü olarak onları ücretsiz şekilde en yakın yüzme havuzlarına götürüyoruz. Onları bilinçlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi
Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.
KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.
Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı
Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi.
Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi
Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu
Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.
AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı
Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.