© Haber Hanesi 2014 - 2025

KAHRAMANMARAŞ’ TA KADIN ÇİFTÇİLER BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

KAHRAMANMARAŞ’ TA KADIN ÇİFTÇİLER BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kahramanmaraş’ta bir ilke imza atarak,  10 Kadın Çiftçiye 18 bin adet fide dağıtımı yaparak lavanta yetiştiriciliğine başlamasını sağlamıştı. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının destekleri meyvelerini vermeye başladı.Lavanta fidesi dağıtımı yapılan kadın çiftçiler ilk mahsullerini aldılar. Konu hakkında açıklama yapan Kahramanmaraş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa BOZKURT, “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” projesi kapsamında kadın çiftçilerimize dağıtımını yaptığımız, Tıbbi Aromatik Bitkilerden olan lavanta yetiştiriciliğini ilimize ilk kez buluşturmak istedik. Birçok sektörde kullanılan lavantanın ilimizde başarı ile yetiştiriciliğini düşündüklerini söyleyerek ,  arıcılık açısından da lavanta yetiştiriciliği önem arz etmektedir. Lavantanın görsellik bakımından da önemli bir bitki olduğunu, lavantanın turizm açısından da katkı sağlayacağını düşündüklerini dile getiren BOZKURT, lavantanın İlimiz tarımına hayırlı olmasını temenni ediyorum dedi. Lavanta yetiştiricisi olan Kadın Çiftçilerden Bediha DEMİREL, Lavanta yetiştiriciliği yapmaktan çok mutlu ve memnun olduğunu söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Lavandula ismi Latincede lavare den gelmiş olup yıkınma anlamını taşımaktadır zira çok aromalı olan bu bitki yıkanma ve banyo suyunda kullanılmaktadır. Lavanta Batı Akdeniz bölgesinden yayılım göstermiş olup Fransa, İtalya, ispanya ve Yunanistan da mevcuttur 60 cm kadar boylana bilen çok yıllık çalımsı bir bitkidir Dünya da ticareti yapılan uçucu yağ bitkilerinden birisidir. sıvı sabun ve kozmetik sanayinde ayrıca deterjan sanayinde de kullanılıyor Ballıbabagiller familyasından içerisinde 150 aktif bileşen bulunan lavanta ayrıca doğal bir böcek kovucu özelliğine sahip. Lavanta bitkisinin bu özelliğinden dolayı özellikle böcek ve sinek problemi olan köylerde değerlendirebilir diye düşünüyoruz. Hasat haziran-temmuz- ağustos aylarında yapılıyor, ayrıca lavanta özellikle arıcılar için bulunmaz bir bal özü kaynağıdır.

İlginizi Çekebilir

Çimko’nun 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na Stevie® Awards’tan Bronz Ödül

Çimko’nun "2024 Sürdürülebilirlik Raporu", uluslararası iş dünyasının ödül programlarından biri olan 23. Uluslararası İş Ödülleri’nde (The 23rd Annual International Business Awards®) "En İyi Sürdürülebilirlik Raporu" kategorisinde Bronz Stevie® Ödülü’ne layık görüldü.

30 Ağustos’un kadın kahramanları SANKO Üniversitesi’nde anıldı

SANKO Üniversitesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni düzenlendi. Programda Milli Mücadele’nin kadın kahramanları ve fedakârlıkları anlatıldı.

Başkan Dr. Yıldırım’dan 30 Ağustos Vurgusu: “Vatan Sevgisinin En Güçlü Yansıması”

Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.  

Şehitkamil Turnuvası’nda Büyük Heyecan: Gaziantep Basketbol Sahaya Çıkıyor

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Şehitkamil Turnuvası kapsamında 29 Ağustos Cumartesi günü Gaziantep Basketbol ile Mersin Spor Kulübü arasında oynanacak karşılaşma öncesinde düzenlenecek kortej yürüyüşüne ve mücadeleye tüm Gazianteplileri davet etti.

Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Hasta Kabulüne Başladı

Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

Şehitkamil’de “Her Dilimde Vefa” Büyüyor: Şekabel Baklava Yeni Noktalarda

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın “Her Dilimde Vefa” sloganıyla hayata geçirdiği Şekabel Baklava, Kuzeyşehir ve Gazikent bölgelerinde de hizmet vermeye başladı.

TÜM HABERLER