İstihdam Kapısı Firmalar İflas Eşiğine Geldi, Öztunç Harekete Geçti!
GÜNDEMSon yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş yapan çok sayıda firmanın alacaklarını tahsil edemeyerek nakit sıkıntısına düşmesi ve akabinde konkordato ilanlarının süratle artması üzerine Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç harekete geçti.
Oynak döviz kurları ve iyiden iyiye kendini hissettiren ekonomik buhran sonucu büyük çıkmazlara girerek kara kara düşünen ve bir çıkış yolu arayan özellikle kamu ile ortak iş yapan şirketler, devletten hak edişlerini tahsil etmekte de büyük sıkıntı yaşıyor.
Kanuna göre kamu mallarının haczedilememesi nedeniyle kamu tarafı rahat hareket ederken, sözleşmelerde taahhüt edilen tarihlerde ödemeleri yapılmayan veya geciktirilen çok sayıda şirket, nakit sıkıntısı nedeniyle kapanmanın eşiğine gelerek konkordato ilan etmek zorunda kalıyor.
BAKANLIĞIN ALDIĞI TEDBİR VE PLANLAR VAR MI?
Daralan piyasalarda para dolaşımı her geçen gün azalırken, işsizliğin ayyuka çıktığı bu günlerde işsizler ordusuna yeni vatandaşların katılmaması amacıyla çalışmalar yürüten CHP’li Ali Öztunç, konuyu Meclis gündemine taşıdı ve TC Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi.
Öztunç’un önergesi aynen şu şekilde;
Son yıllarda, kamudan alacaklı olduğundan dolayı nakit sıkıntısına düşen birçok firma konkordato ilan etmek zorunda kalmıştır. Kamuya iş yapan ve hakkedişlerini zamanında tahsil edemeyerek nakit sıkıntısına düşen ve icra takibine geçen firmaların, kamu ile yapılan sözleşmelerde taahhüt edilen günlerde kamunun borcunu ödemediği durumlarda İcra iflas kanununun 82 maddesine göre kamu mallarının haczedilememesini kalkan olarak kullanıp müteahhit firmaların ödemesi geciktirilmektedir.
Buna istinaden;
1- Şirket iflaslarının önüne geçilmesi açısından, kamuya iş yapan firmaların ödemelerine kolaylık getirilmesi konusunda Bakanlık olarak ne gibi tedbirler alacaksınız?
2- Şirketlerin kamudaki alacaklar ile ilgili yasal işlemler başlatılmış hukuki davalarında yasal faiz oranlarının piyasa faiz oranları ile eşitlenmesi yönünde bir çalışmanız olacak mı?
3- İhale yasasında mal ve hizmet satın alan kurumların sözleşmedeki ödeme günlerine uymamaları durumunda ek cezai müeyyide getirilmesi yönünde bir çalışma yapacakmısınız?
4- Kamu ihalelerine giren firmaların, ihalelerdeki damga vergileri vs gibi işe başlamadan ödenen bedellerin yasal olarak hak edişlerden mahsup edilmesi yönündeki talepleri doğrultusunda bir çalışmanız var mıdır?
İlginizi Çekebilir
SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.
SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor
SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.
SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi
SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.
Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.
Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.
Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik
Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.