Hatay’da yerli buğdayda bereketli hasat
GÜNDEMTürkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı Vehbi Eser: ”Bugün hasadı yapılan yerli buğday çeşitlerimizde diğer tohumlara oranla rekoltede yüzde 40 artış görüldüğünü belirtmek isterim”
HATAY (AA) Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 3 çeşit yerli tohum ekili araziden buğday hasadı yapıldı.
Bölge ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla Akyayla Mahallesi'nde 8 dönümlük alana ekilen tohumlar için hasat etkinliği düzenlendi.
Etkinlikte 13 Yıldız Tohumculuk tarafından ekmeklik ve makarnalık olarak geliştirilen "Beyaz1", "Serince" ve "Cudi 63" yerli buğday çeşitleri biçerdöverle hasat edildi.
Hasada katılan Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli ve milli tohumların tanıtımı için Hatay'a geldiğini söyledi.
Makarnalık tohum "Cudi 63" ile ekmeklik tohum "Beyaz1" ve "Serince"nin Hatay bölgesinde ilk kez denendiğini ifade eden Eser, bunların bölge tarımı için oldukça güzel gelişmeler olduğunu ve rekolte bazında üretimin daha fazla artacağını belirtti.
Amik Ovası'nda kullanılacak yerli ve milli buğday çeşitlerinin bölge çiftçisinin yüzünü güldüreceğini anlatan Eser, şöyle konuştu:
"Bu bölgeye adapte olabilecek ekimi yapılan yerli tohumların protein ve kalitesiyle verimi çok yüksektir. Tohumların hastalıklara dayanıklı olması nedeniyle ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmayan, az gübreye yüksek tepki veren bir çeşittir. Ayrıca az su kullanımını da sağlamaktadır. Bunun için çiftçilerimizin maliyetlerini oldukça düşürecektir. Tüm Türkiye'de ekilebilecek bir çeşit olarak öne çıkıyor. Bugün hasadı yapılan yerli buğday çeşitlerimizde diğer tohumlara oranla rekoltede yüzde 40 artış görüldüğünü belirtmek isterim. Çiftçilere hayırlı olmasını dilerim."
İlginizi Çekebilir
Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi
Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.
KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.
Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı
Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi.
Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi
Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu
Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.
AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı
Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.