© Haber Hanesi 2014 - 2025

Hatay’da kilise kazısında mezar odaları bulundu

Arsuz ilçesindeki 6. yüzyıla ait Kutsal Havariler Kilisesi’ndeki kazıda görevli arkeolog Ömer Çelik: ”Bu yıl alanda üç mezar odası bulduk. Mezar odalarının ikisinde iskelet tespit edemedik. Sadece bir odadaki mezardan iki iskelet çıkardık”

HATAY (AA) BURAK MİLLİ Hatay'ın Arsuz ilçesinde portakal bahçesinde bulunan 6. yüzyıla ait Kutsal Havariler Kilisesi'nde sürdürülen sezon kazısında mezar odaları bulundu.

Arpaçiftlik Mahallesi'nde Mehmet Keleş'in 2007'de bahçesine portakal fidanı dikmek isterken fark ettiği ve yapılan kazılarla Kutsal Havariler Kilisesi'nin yanı sıra mozaikler, hayvan figürleri ve bir kölenin azat edilmesinden sonra tanrıya teşekkür ettiği yazıtın da gün ışığına çıkarıldığı alanda kazı çalışmaları sürüyor.

Hatay Müze Müdürlüğü başkanlığında arkeolog Ömer Çelik tarafından 20 kişilik ekiple yürütülen sezon kazılarında, 3 mezar odası tespit edildi.

"18 yaşındaki genç kızın iskeletini müzeye naklettik"

Arkeolog Ömer Çelik, AA muhabirine, kilisede kurtarma kazılarının gerçekleştirildiğini belirterek, kilisenin mimari planını ortaya çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kilisede 2007'deki sezon kazılarında dairesel biçimli mezarlar bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Bu mezarların kilise yok olduktan sonra yapıldığını anlıyoruz. Çünkü mozaikleri tahrip edilerek yüzeysel tarzda gömüler yapılmış. Şu an elimizde dairesel biçimli mezarlardan 20 kadar var. Biz 3'ünü açtık. İkisinin iskeletini mezarın içerisinde tutuyoruz. 18 yaşındaki genç kızın iskeletini ise alıp müzeye naklettik." dedi.

"Bu yıl alanda üç mezar odası bulduk"

Çelik, bu sezon kazılarında da kilisede oda şeklinde mezarlar tespit ettiklerini belirtti.

"Bu yıl alanda üç mezar odası bulduk. Mezar odalarının ikisinde iskelet tespit edemedik. Sadece bir odadaki mezardan iki iskelet çıkardık. Önceden bir gömü yapılmış. İkinci bir gömü yapılacağı zaman önce gömülen iskelet bir köşeye toplanmış ve ikinci gömü yapılarak mezar kapatılmış." ifadelerini kullanan Çelik, diğer mezarlarda ise böyle bir veriye denk gelmediklerini kaydetti.

Çelik, kazılarda bu alanın 13. yüzyıldan sonra mezarlık olarak kullanılmaya devam ettiğinin anlaşıldığını dile getirdi.

Kilisenin dış bahçesindeki kazılarda da gömü tespit ettiklerini, burayla ilgili de inceleme ve çalışmaların sürdüğünü belirten Çelik, kazılarda ayrıca kandil, Finike tarzı boncuk ve mermerden havan ile haç parçaları bulduklarını anlattı.

Çelik, kilisenin mimari planının ortaya çıkarılmasının ardından kazı çalışmalarını durduracaklarını ve buranın koruma altına alınacağını sözlerine ekledi.


İlginizi Çekebilir

SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.

SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor

SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.

SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi

SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.

Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.

Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.

Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik

Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.  

TÜM HABERLER