© Haber Hanesi 2014 - 2025

Antalya’da şehir içindeki Zeytinpark hasat mesaisiyle hareketlendi

Kent merkezinde 2 milyon 630 bin metrekare büyüklüğünde, yaklaşık 20 binin üzerinde zeytin ağacının bulunduğu Zeytinpark’ta organik üretilen zeytin ve zeytinyağına tüketiciler yoğun talep gösteriyor Zeytinpark AŞ Genel Müdürü Vahdet Narin: ”Topladığımız zeytinleri perakende de satıyoruz, kendimiz de işliyoruz. Yağlık olanları da kendi tesislerimizde işleyerek halka sunuyoruz”

ANTALYA (AA) ORHAN ÇİÇEK Son yıllarda yapılan çalışmalarla zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerleyen Antalya'da zeytin hasadı hareketliliği sürüyor.

Antalya Ticaret Borsasının 2009'da Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiraladığı, kent merkezinde bulunan 2 milyon 630 bin metrekare büyüklüğündeki Zeytinpark da yaklaşık 20 binin üzerindeki zeytin ağacıyla kentin ekonomisine değer katıyor.

Bahçelerde işçiler tarafından elle toplanan zeytinler, fabrikada saplarından ve yapraklarından ayrıştırılıyor. Sofralık zeytinler büyüklüklerine göre ayrılırken yağlık çeşitler ise kırma ve pres işlemlerinden sonra suyu ve yağı ayrıştırılarak zeytinyağına dönüştürülüyor.

Coğrafi işaret belgeli bölgeye has "Tavşan Yüreği" ve tescilli "Beylik" çeşidi başta olmak üzere Zeytinpark'ta organik üretilen zeytin ve zeytinyağına tüketiciler yoğun talep gösteriyor.

"Tamamen organik ve doğal üretim yapıyoruz"

Zeytinpark AŞ Genel Müdürü Vahdet Narin, AA muhabirine, Antalya'da zeytin üretiminin çok eskilere dayandığını söyledi.

Üretim alanlarının her yıl arttığını belirten Narin, "Antalya'da geçen yıl toplam 187 bin 610 dekarlık alanda 12 bin 204 ton sofralık, 42 bin 81 ton da yağlık olmak üzere toplam 54 bin 285 ton zeytin üretimi gerçekleştirildi. Bu sene var yılımız. Dolayısıyla iyi bir hasat dönemi bekliyoruz." dedi.

Türkiye'de bir şehir içindeki en büyük zeytinlik alana sahip olduklarını vurgulayan Narin, şöyle konuştu:

"Sit alanı ve koruma bölgesiyiz. Aslında bir sosyal sorumluluk projesiyiz. Buradaki alanı korumak amacındayız. Ürettiğimiz zeytine de katma değer yaratıyoruz. Öncelikle zeytini topluyoruz. Topladığımız zeytinleri perakende de satıyoruz, kendimiz de işliyoruz. Yağlık olanları da kendi tesislerimizde işleyerek halka sunuyoruz. Tamamen organik ve doğal üretim yapıyoruz. Kimyasal ilaçlama yapmadığımız için ürünlerimizi çok kısa sürede satıyoruz."

Coğrafi işaret belgeli "Tavşan Yüreği" zeytininden üretilen yağın çok kıymetli olduğunu ve yapılan araştırmalarda hücreleri yenilediğinin ispatlandığını ifade eden Narin, bu çeşidin üretimini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Narin, Ege'deki otoyol inşaatından kurtarılan 800 ve 1200 yıllık iki zeytin ağacının da Zeytinpark'ta dikilerek ürün vermeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi

Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.

KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.

Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı

Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi. 

Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi

Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.

AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı

Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.

TÜM HABERLER