© Haber Hanesi 2014 - 2025

Antalya’da Side Antik Kenti’nde turizm sezonunda başlayan yıkımlara esnaftan tepki

ANTALYA (AA) Antalya'nın Manavgat ilçesinde Side Antik Kenti yakınında kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan bazı restoran, kafe ve barların yıkımına turizm sezonu öncesi başlanmasına bölge halkı ve esnaf tepki gösterdi.

Side Mahallesi Barbaros Caddesi 1. derece sit alana iş makineleri ile gelen Manavgat Belediyesine bağlı Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki bir restoran ve bar hakkında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca yıkım kararı olduğunu işletme sahiplerine tebliğ ederek yıkıma başladı.

Bunun turizm sezonunda olmasına karşı çıktılarını dile getiren işletme sahipleri ile belediye çalışanları arasında gerginlik yaşandı. Yıkımların Side Antik Kenti enkaz yığınına dönüştüreceğini ifade eden esnaf, görüntü kirliliğine yol açan ve turistleri rahatsız eden yıkım uygulamasının durdurulmasını istedi.

Kararı uyguladıklarını aktaran belediye ekipleri, daha önce boşaltılan binaları iş makineleri ile kısa sürede yıktı.

Side'de 25 yıldır esnaflık yapan Behzat Günay, gazetecilere, yarın da kendi iş yerinin yıkılacağını söyledi. Bunun turizm sezonunda olmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Günay, "Yıkıma karşı değiliz ancak sezon başladıktan sonra yıkım işleminin yapılmasını doğru bulmadığımız için tepki gösteriyoruz." dedi.

"İnşaat yasağının başlamasına 3 gün var"

Günay, "Belediye ekipleri geldi bize yıkım kararını tebliğ ettiler. 'Boşaltın yıkılacak' dediler. Bir günde nasıl boşaltalım, bugün yıkılacaktı, bana bir gün daha izin verdiler. Turizm sezonunda ve inşaat yasağına 3 gün kala bu yıkımları doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıkımların hem çevre hem turist hem de diğer esnaf için büyük bir sıkıntı oluşturduğunu belirten Günay, yıkım alanından her gün yüzlerce turist geçtiğini, sokaktan moloz yığınlarıyla geçen kamyonların kötü görüntüler oluşturduğunu vurguladı.

Günay, Manavgat Belediyesinden bu yıkımları sezon sonunda yani 56 ay sonra yapmasını istediklerini ifade etti.

Esnaf Tarık Çetinkaya ise yıkımların turistlerin geldiği bir döneme rastladığına dikkati çekti. Yıkımların geçici olarak durdurulmasını talep eden Çetinkaya, "Sezon için dükkanlarımıza yatırım yaptık, personel aldık, malzeme aldık, masraf yaptık. Salgından dolayı 2 yıldır iş yapamadık. Sadece bizim istediğimiz yıkımların 5 ay sonra yapılması." dedi.

Side'de yaşayan yerleşik Alman Sandra Schweizer, yıkımların antik kentte kötü bir görüntü oluşturduğunu ifade etti.

Side'ye tatile gelen İngiliz Colin Shepley, 25 yıldır Side’ye tatile geldiğini, devamlı yemek yedikleri restoranın yıkılmasından dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Bölgedeki yıkımların yarın da devam edeceği öğrenildi.

Bu arada, Manavgat Belediyesinden ise bir açıklama yapılmadı.


İlginizi Çekebilir

Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi

Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.

KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.

Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı

Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi. 

Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi

Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.

AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı

Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.

TÜM HABERLER