Antalya’da 28. Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Arkeolojik Kazılar Çalıştayı başladı
GÜNDEMKültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı: ”Türk arkeolojisi, kazılarıyla, kazılardaki koruma çalışmalarıyla ve bilimsel yayınlarıyla, dünya arkeolojisinin en önemli paydaşlarından biri haline gelmiştir”
ANTALYA (AA) Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze müdürlüklerince yıl boyunca gerçekleştirilen arkeolojik çalışmaların değerlendirildiği "28. Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Arkeolojik Kazılar Çalıştayı" Antalya'da başladı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce kentteki bir otelde düzenlenen programa, müze ve laboratuvar müdürlüklerinden 354, dış paydaş ve kuruluşlardan 25 uzman ile yönetici ve 23 akademisyen katıldı.
Kovid19 salgını nedeniyle 3 yıl aradan sonra tekrar gerçekleştirilen etkinlikte, geçen yıl müze müdürlüklerince yapılan kurtarma kazılarının sonuçlarına ilişkin seçme bildiriler, merkez teşkilatı ve ülke çapındaki müzelerden gelen yönetici ve uzmanlarla paylaşılacak, mesleki deneyim ve tecrübe aktarımı yapılacak.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özellikle arkeolojik zenginlikler açısından emsalsiz bir hazine niteliğinde olduğunu belirterek, üstün kültür değerlerinin açığa çıkarılması, sergilenmesi, tanıtılması ve bilimsel yayınlarla gelecek kuşaklara aktarılmasının asli görevleri olduğunu söyledi.
Müzeler eliyle bazen bir temel hafriyatında veya yol inşaatı sırasında, bazen kaçak kazı sonucunda, yahut baraj altında kalacak alanlardaki kültür varlıklarını kurtarmak için başlatılan kazılarda önemli sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Yazgı, bu nedenle kurtarma kazılarının arkeoloji dünyasına büyük katkısı olduğunu anlattı.
Anadolu'nun eşsiz coğrafyasındaki kültürel ve tarihi zenginliğin 16. yüzyıldan itibaren seyyahların ilgisini bu topraklara çektiğini dile getiren Yazgı, "Bu ilgi, bize eserlerimizi, öncelikle kaçakçılıktan ve tahribattan korumayı öğretmiştir. 19. yüzyıl ile başlayan bilimsel kazı çalışmaları, 21. yüzyıl Türkiye'sinde çok uluslu, disiplinler arası, bilimsel açıdan kurumsallaşmış kazı, koruma ve araştırma çalışmaları haline gelmiştir." diye konuştu.
"Bu yıl arkeolojik kazı sayısı 700'e yaklaştı"
Yazgı, Türkiye'de hem bilim insanları hem de müzeler tarafından yapılan çalışmaların her yıl daha da çoğalarak devam ettiğine dikkati çekerek, bu yıl arkeolojik kazı sayısının 700'e yaklaştığını bildirdi.
Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan çeşitlilikte ve sayıda kazılar yaptıklarına işaret eden Yazgı, şunları kaydetti:
"Gururla söylüyorum ki Türk arkeolojisi, kazılarıyla, kazılardaki koruma çalışmalarıyla ve bilimsel yayınlarıyla dünya arkeolojisinin en önemli paydaşlarından biri haline gelmiştir. Bu çerçevede Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı arkeolojik kazı ve araştırma projelerinden olan 'Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi'ni başlatarak, 'Taş Tepeler' adıyla lansmanını gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında, Neolitik Çağ'ın ilk aşamalarını yansıtan Göbeklitepe'nin çağdaşı çok sayıda alanın tespiti, açığa çıkarılması ve belgelenmesi amacıyla 2021'de çok uluslu ve interdisipliner bir ekiple başlatılan bilimsel çalışmalarda büyük mesafe katettik."
Yazgı, müze ve ören yerlerini çekim noktası ve cazibe merkezi haline getirmek için yaptıkları çalışmalarda da büyük mesafeler aldıklarını vurguladı.
Eski Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt da Türkiye'nin yurt dışına kaçırılan eserlerin iadesi için önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Murat Yücel ise çalıştayın verimli geçmesini temenni ederek, kurum olarak kazılara destek vermekten mutluluk duyduklarını aktardı.
Sempozyum, 1 Aralık'ta sona erecek.
İlginizi Çekebilir
SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.
SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor
SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.
SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi
SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.
Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.
Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.
Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik
Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.