© Haber Hanesi 2014 - 2025

AYCAN - ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA

MHP MYK Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, ülkenin her sorunu ile yakından ilgileniyor. Türk çiftçisinin sorunlarını yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan Aycan, şeker pancarı üreticilerinin sorunları için Meclis’te söz aldı.

Aycan “Ülkemizde yaygın olarak şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Kendi şehrimde özellikle de Elbistan, Afşin bölgesinde şeker pancarı üretimi yapılmaktadır. Zaten şeker pancarı üretimiyle ilgili kota vardır ve bu yüzden üretimi azalmış iken özellikle şeker fabrikalarının özelleştirilmesi nedeniyle de şeker pancarı üreticileri sıkıntı yaşamaktadır. Bu yıl şeker pancarına açıklanan destekleme fiyatı, taban fiyatı 235 liradır. Girdilerin yüzde 40-50 artmasıyla sıkıntı yaşanmakta, yetmemektedir. Üstüne üstlük bir de özelleştirilen şeker fabrikaları şeker pancarı almamaktadır. Şu an şeker pancarı tarlada kalmıştır. Üretici çok ciddi şekilde sıkıntılar yaşamaktadır. Kar yağışının beklendiği bugünlerde şeker pancarı tarlada kalmış, üstelik küspe üreticiye parayla satılmaktadır, bu da üreticinin diğer bir sorunudur.” dedi.

Şeker pancarı üreticileri için Tarım ve Orman Bakanı’na Türkiye büyük Millet Meclisi aracılığıyla soru soran Aycan, “Sayın Bakan’dan gelecek cevabı kamuoyuyla paylaşacağım.” dedi.

Şeker pancarı üreticisinin durumunu değerlendiren Aycan “Şeker ve şeker pancarı stratejik bir konudur. Yurdumuzda şeker pancarı tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Afşin Elbistan bölgesinde de şeker pancarı üretimi önemli bir tarımsal faaliyettir. Tarımsal girdi maliyetleri artması ve şeker fabrikalarının özelleştirmesi neticesinde üreticimiz çok zor duruma düşmüştür.Bununla ilgili bir Meclis Araştırması önerimiz de var. İleride bu konuyu Meclis’e getireceğiz.”

Aycan’ın Tarım ve Orman Bakanı’na sorduğu sorular şöyle:

  1. 2018 yılında açıklanan taban fiyat, 235 TL/Ton olarak tespit edilmiştir. Bu tabanfiyatı uygun buluyor musunuz?
  2. Bu taban fiyat, girdi fiyatlarında (gübre, mazot, zirai ilaç, işçilik) %40 – 50 artış olması nedeniyle yetersizdir ve artırılmalıdır. 2018 yılı için taban fiyatın en az 350 TL/Ton olması konusunda görüşünüz nedir?
  3. Özelleşen fabrikalar aynı şekilde şeker pancarı olması ve şeker üretmesi gerekirken,çiftçiden şeker pancarı almamakta, çiftçiye ayırım uygulamaktadır. Bu konuda önlem alacak mısınız? Alacaksanız nasıl bir önlem düşünüyorsunuz?
  4. Çiftçiye şeker pancarı alım garantisi verecek misiniz?
  5. Özelleştirilen fabrikaların işletmesi, çiftçiye küspeyi satmaktadır. Bunu önlemek için bir girişiminiz var mıdır?

İlginizi Çekebilir

Bilim ve Sanat SÜRBİLFEST’te Buluştu: Kipaş Holding’den Festivalde Çifte Çıkarma!

Kahramanmaraş’ta sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Sürdürülebilir Bilim Festivali (SÜRBİLFEST), Piazza AVM büyük bir coşkuyla devam ediyor. Bölgenin köklü sanayi devlerinden Kipaş Holding, festivalde hem çevreci üretim vizyonunu simgeleyen Kipaş Kağıt hem de çalışanlarının sahne aldığı Kipaş Holding Müzik Kulübü ile yer alarak etkinliğe renk kattı.

SANKO Üniversitesi’nde Tıbbi Biyokimya Doktora Programı Açıldı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 5 Ekim 2026 tarihli Yürütme Kurulu kararıyla, SANKO Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde Tıbbi Biyokimya Doktora Programı açıldı.

Zuhal Karakoç’tan kendisini hastanede ziyaret eden Osman Tunahan’a kitap hediyesi

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede kendisini ziyaret eden Osman Tunahan’a üç kitap hediye etti.

Ünal Ateş’ten Sert Halk TV Tepkisi: "İktidar Tükenmiştir, Saldırganlığı Bundandır!"

Yeni Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, Halk TV’ye kayyım atanmasını sert sözlerle eleştirerek kararın doğrudan halkın haber alma hürriyetini hedef aldığını söyledi.

Gündem yaratan operasyonda Bakan Çiftçi’yi sinirlendiren “Seyyid Kutub” detayı

Kahramanmaraş’ta yazar Sadi Yüksel’in gözaltına alındığı operasyonun görüntüleri ve basına yansıma biçimiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma talimatını veren İçişleri Bakanı Çiftçi’nin, operasyonda ele geçirilen dokümanlar arasında yazar ve düşünür Seyyid Kutub'un kitabının sergilenmesine de tepki gösterdiği belirtildi. Konuyla ilgili geniş kapsamlı inceleme yapılacak.

Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği

Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

TÜM HABERLER