15 Eylül Dünya Lenfoma Farkindalik Günü
GÜNDEMSANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Hematoloji Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, lenfomanın (lenf kanseri), vücudun virüs ve bakterilere karşı savunma sistemini oluşturan lenfositlerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluştuğunu söyledi.
15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Prof. Dr. Yılmaz, vücuttaki en önemli savunma mekanizmalarından birinin, lenf bezleri olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Yılmaz, erkeklere oranla kadınlarda daha sık ortaya çıkan lenfomaya en sık genç erişkinlerde karşılaşıldığını ve özellikle çocukluk çağında en çok görülen kanserlerden olduğunu anımsattı.
LENFOMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lenfomanın pek çok belirtisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, bu belirtileri şöyle özetledi:
“Lenf bezlerinde geçmeyen ve büyümeye devam eden şişlikler. Özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde herhangi bir enfeksiyon durumu olmaksızın oluşan ve büyümeye devam eden, genelde ağrısız seyreden şişlikler.
İstem dışı ve hızla kilo verilmesi. 6 ay gibi bir sürede rejim gibi bir uygulama olmadan kişinin normal kilosunun yaklaşık yüzde 10’unu kaybetmesi.
Sıcak günlerde geceleri terlemek doğaldır ancak lenfomanın belirtileri arasında yer alan gece terlemesinde kişi pijamalarını ve hatta yatak çarşaflarını bile değiştirme ihtiyacı duyar.
Kişinin kendini sürekli ve yoğun bir şekilde yorgun hissetmesi. Bunların yanında nefes almada zorlanma, öksürük ve deride kaşıntı.”
LENFOMANIN TİPLERİ
Lenfomanın birçok alt tipe ayrılmasına karşın, en temel iki tipi olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Lenfomanın, Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfoma olmak üzere iki alt tipi vardır. Hodgkin Lenfoma bağışıklık sistemi içerisindeki lenfositlerin hastalanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Lenfositlerin vücudun belirli bölgelerinde bulunan bir bağışıklık sistemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Lenfosit bağışıklık sistemi, bademciklerimiz, tonsil dediğimiz göğüs boşluğu, timüs dediğimiz lenf düğmeleri, koltuk altımızda, çene altımızda, kasık bölgelerimizde dizimizin arkasında, dirseğin hemen yanında vücudumuzun her bölgesini mikroplardan koruyan nöbetçi kapılardır. Kısacası bunlar lenfoma bağışıklık sisteminin elemanlarıdır.”
TEDAVİSİ
Lenfomanın vücudun belirli yerlerinde ciddi sıkıntılara yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:
“Göğüs boşluğundaki lenfoma büyüyüp, solunum ve çarpıntı gibi sorunlara neden olabilir. Hekimler olarak hastalığa karşı tavrımızı belirleyen durum, hastalığın evresi ve histolojik tipidir.
Hastalığın tedavisinde kemoterapi yaklaşımı, akıllı ilaçlar, radyoterapi ve cerrahi tedavi önemlidir. Lenfomada kök hücre nakli ve ilaç tedavisi uygulanabilir.
Hastaların tedavilerini zamanında alması son derece önemlidir. Tedavi aralarını açmamaları özellikle önerilir"
İlginizi Çekebilir
SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.
SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor
SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.
SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi
SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.
Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.
Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.
Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik
Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.